Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER

Soms maak je als club een seizoen mee waarvan je direct weet: ”dit was zo’n zeldzaam exemplaar, die moeten wij eigenlijk inlijsten”. Seizoen 2013/2014 was er zo één. Hoogtepunten volgden elkaar op, zeker in de laatste maanden. Als ik alles de revue laat passeren, zie ik dat we met elkaar ook fouten hebben gemaakt (en daar van hebben geleerd). Tevreden stel ik vooral vast dat WIJ binnen Forescate met zijn allen ontzettend veel goed hebben gedaan. WIJ zijn de hockey(st)ers, vrijwilligers, organisatoren, sponsors, commissieleden, werknemers en het bestuur; al die mensen hebben er voor gezorgd dat 2013/2014 als een tamelijk uniek jaar de analen van Forescate ingaat. De volgende uitdaging wordt dus ook om samen stapjes voorwaarts te blijven zetten, want stilstand betekent achteruitgang.

Sportief
Er zijn zoveel zaken waar ik mee kan beginnen, maar we zijn en blijven een hockeyvereniging en dan staat op een veld van 91.40 meter x 55 meter met 22 spelers en 2 scheidsrechters het spelletje met stick en bal toch centraal. De jonge garde (Benjamini ‘s, E/F-jeugd) heeft wat minder ruimte nodig, maar wel veel begeleiding en ik denk dat we die binnen Forescate ook gegeven hebben. Er blijven altijd verbeterpunten, maar daarom zijn we een lerende organisatie. Het was wekelijks een groot genoegen om ons jonge grut in actie te zijn, waarbij deze kinderen de hockeysport op hun eigen manier beleven. Voor de overige teams geldt eigenlijk, dat iedereen zijn/haar eigen verhaal had. Natuurlijk staat het spelplezier voorop, maar ik vind dat een speler altijd inzet moet tonen en een wedstrijd in hoort te gaan met de wil om te winnen. Gewoon op je eigen niveau het beste uit jezelf te halen en uit jouw team. Daar draait het toch om in de sport? Het ultieme hockeyplezier kunnen we overal zien, dus ook op een doordeweekse avond bij onze trimhockeyers of bij de wedstrijden van ons G-team.

Dan de kaderteams. Misschien moet ik eerst even uitleggen wat we onder een "kaderteam” verstaan. Onder de kaderteams vallen alle eerste elftallen vanaf de senioren t/m de D-jeugd, alsmede de opleidingsteams jeugd. Nooit eerder zagen we binnen onze club dat de A1, B1, C1 en D1 bij de meisjes en jongens allemaal minimaal subtop speelden. Van dit achttal speelden MA1, JA1 en MC1 Topklasse. JB1 spande de kroon door dit seizoen Super B te spelen en deed het prima op dit hoge niveau. Onze beide D1’s kwamen uit in de subtop, dat was tevens het op één na hoogste niveau. JC1 kende veel groei en MB1 was zelfs de ongeslagen kampioen in de subtop.

Dames 1 en Heren 1 leverden voortreffelijke prestaties afgelopen seizoen. Dames 1 werd na een uitstekende 2e competitiehelft op de voorlaatste speeldag kampioen en promoveert naar de tweede klasse. Heren 1 bleef 19 duels ongeslagen en promoveerde na een zinderende thuiswedstrijd tegen Rijswijk op 25 mei naar de eerste klasse. Het enorme enthousiasme vertaalde zich ook in de vele honderden toeschouwers bij de beslissende wedstrijden.

Evenementen
Forescate laat keer op keer zien dat het uitstekend in staat is succesvolle evenementen te organiseren. Dat is een enorme pre, want juist evenementen zorgen naast de trainingen en wedstrijden voor sfeer en betrokkenheid bij de club. Een schoolvoorbeeld van absolute clubsaamhorigheid was die fantastische huldiging van alle clubkampioenen op 25 mei. Ik heb vele evenementen van nabij meegemaakt en genoot omdat ik zag dat anderen genoten. Of het nu om de toernooien ging, de feesten, T-dansants, de clinics, de informatiebijeenkomsten of het gezamenlijke clubeten op vrijdagavond. Het was top!

WK 2014-Let ’s Celebrate Hockey
Niemand in Nederland kan het zijn ontgaan dat in de maand juni 2014 het WK hockey in Den Haag werd gehouden. Het werd een geweldig evenement en je reinste promotie voor de hockeysport. De KNHB mag trots zijn op dit toernooi, dat betiteld werd tot het beste hockey-WK in de geschiedenis. De finales werden een tweestrijd tussen Nederland en Australië. Oranje werd als topfavoriet wereldkampioen bij de dames, waarna de Oranje-heren een dag later in de finale tegen een enorme k.o. opliepen en genoegen moesten nemen met een tweede plek. Forescate was op 1 juni met 700 man en 10 bussen aanwezig bij de WK. Wat was het mooi en uniek om met al die mensen bij dit spektakelstuk aanwezig te zijn. Leuk ook om te zien dat tal van Forescaters direct of indirect bij dit WK waren betroken en dat de Forescate side-events meer dan geslaagd waren. ‘Let ’s Celebrate Hockey’ was dan ook een toepasselijke leus.

Beleid
Regeren is vooruit zien en dat worden wij geacht te doen als bestuur. Het beleidsplan 2014-2017 moet door het bestuur voltooid worden, evenals het technisch beleidsplan van ons Technisch Hockeyhart. Dat plan moet als rode draad fungeren voor het hockeybeleid binnen onze club. Kabouterhockey, hockey voor de allerjongsten uit groep 2, wordt komend seizoen als nieuwe activiteit aangeboden. Het aannamebeleid wordt nauwgezet uitgevoerd en geanalyseerd, omdat we bij de jeugd nu eenmaal met een wachtlijst te maken hebben. Pakken KNHB en clubs door om de E/F-jeugd van de zaterdagmorgen naar de zondagmorgen over te hevelen?

Het sponsorbeleid van Forescate moet resulteren in meer bedrijven waar wij als club een relatie mee aangaan, want sponsoring kan een belangrijke inkomstenbron zijn. We hebben met betrekking tot het barbeleid al flinke stappen voorwaarts gezet, maar we willen naar volgend seizoen toe een aantal verbeterpunten doorvoeren waardoor het aantal barmedewerkers, de begeleiding, de service/kwaliteit, de omzet en de interne controle naar een hoger niveau wordt getild.

Sportief gezien doen we het steeds beter binnen Forescate. Natuurlijk streven we er naar al onze hockeyers een gevarieerd hockeyaanbod aan te kunnen bieden op ieder gewenst niveau. Willen de meeste teams een trainer/coach die past bij het ambitieniveau van het team. Is het aantrekken, verder opleiden en behouden van betrokken trainers en coaches een must. Hebben wij als doelstelling om de kwaliteit van onze kunstgrasvelden verder verbeteren. Trachten wij meer structuur in onze hockeyopleiding te bieden. Proberen we ons indelingsbeleid verder te optimaliseren. Werken wij hard om onze kaderteams concurrerend te laten zijn met ambitieuze clubs in onze directe hockeyomgeving, want we willen niet alleen hockeytalent opleiden voor andere clubs. We vinden onze eigen Forescate-jeugdopleiding onze levensader en voor Heren 1 en Dames 1 is de ambitie om over enkele jaren een stabiele eersteklasser te worden, maar wel met grotendeels spelers en speelsters die een Forescate-achtergrond hebben.

Ik ben niet bang voor een hoger verwachtingpatroon bij 1.200 leden. Los van alle bovenstaande plannen en ambities geloof ik heilig dat het de mensen zijn die het verschil maken. Altijd. Jij, ik, wij allemaal. Het mag nooit zo zijn dat 80% van de mensen in een familieclub als Forescate toekijkt hoe de andere 20% de club ‘runt’. De club, dat zijn we allemaal. Dus verwachten we ook dat iedereen helpt. Andere clubs verplichten het de leden en de ouders. Mensen die niets doen maar wel kritiek leveren, hoeven wat mij betreft niet gehoord te worden. Eén van mijn voornaamste taken als voorzitter is mensen er toe te bewegen mee te doen. Al die prachtige activiteiten en sportieve hoogtepunten kunnen in de nabije toekomst alleen worden herhaald als  mensen beseffen dat wij met elkaar verantwoordelijkheid dragen en iedereen een steentje bijdraagt.

Accommodatie
Vooruitkijken doen we ook op accommodatiegebied. Wat gaan we doen om ons complex op de toekomst voorbereid te laten zijn? Allereerst is het proces bijna afgerond om de stichting EKAA op te laten gaan in de stichting SBSSA. Ten tweede onderzoekt het bestuur of het financieel mogelijk is de komende maanden een sproei-installatie aan te leggen bij veld 1, vooruitlopend op de vervanging van drie kunstgrasvelden over enkele jaren. Een lang gekoesterde wens van veel van onze hockeyers zou daarmee gerealiseerd worden. Geregeld sproeien van ons semi-waterveld maakt het spel sneller. Voorts houden we ons nu al bezig met de eerste voorbereidingen op het vervangen van onze velden 1, 2 en 3 in 2016 c.q. 2017. Wat willen we en wat is realiseerbaar? Daarvoor zijn de besprekingen over de sportnota van belang met de andere sportclubs, de gemeente, het College en de politiek.

Tot slot wil ik echt iedereen bedanken die afgelopen seizoen Forescate van dienst is geweest. Op wat voor wijze dan ook. Na inspanning is het tijd voor ontspanning. Iedereen een fijne vakantie toegewenst en tot ziens in het seizoen 2014/2015.

"Forescate maak je samen sterk”!

Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column ? [email protected]

 
 

terug naar vorige scherm