Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER; GROEI EN ONTWIKKELING

Interne organisatie
Zoals te doen gebruikelijk, stoppen er jaarlijks vrijwilligers waarvoor andere mensen in de plaats komen. Soms duurt het even, maar uiteindelijk komt het altijd weer goed. Zo ook in het bestuur. In de ALV hebben we afscheid genomen van de terugtredende Ineke de Jong, Marije Wiegant en Johnno Wesseling, die overigens allemaal op eigen wijze dienstbaar blijven aan de club. In Leontien Wisman werd al snel een nieuwe secretaris gevonden, die inmiddels ook is benoemd tijdens de ALV. Eind september hebben we Bob van der Kruk bereid gevonden om als nieuw ad-interim bestuurslid sponsoring te fungeren tot hij formeel voorgedragen en benoemd is in de volgende ALV en met zijn komst zijn we zeer content. Ik zal voorlopig zelf de portefeuille Communicatie onder mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid  nemen. Dit betekent dat we alleen nog een bestuursvacature hebben voor gastvrijheid (bar) en evenementen, de functie van Marije. Belangstellenden kunnen zich natuurlijk bij mij melden en we zijn zelf op zoek. Ter geruststelling kunnen we meedelen dat deze commissies kundige voorzitters hebben in de persoon van Dolf Groenewegen en Dorien van Deursen.

Het is aardig om nog enkele andere mutaties te melden, waarbij ik zeker niet compleet ben. Paul van het Hof zal als nieuwe voorzitter van de sponsorcommissie een tandem vormen met Bob van der Kruk en dat is een gedreven duo. De Commissie Sportiviteit en Respect zou eigenlijk overbodig moeten zijn, maar wij zijn er heel blij mee omdat we niet in een ideale wereld leven. Als wij een beroep moeten doen op deze commissie, dan staan ze er. Wel vindt er een wisseling van de wacht plaats. Astrid Dungelmann en Martijn Schoonhoven stoppen en Stephanie Schoonhoven en Marnix Beljaars nemen hun plaats in. Martijn wordt zelf lid van de kascommissie. Monique Kortekaas is bereid gevonden de taak van barplanner op zich te nemen. Esther Swen meldde onlangs op de site, dat vrijwel alle teams voorzien waren van een trainer. Een megaklus, maar uiteindelijk toch geklaard.

Ledenaantal
MHC Forescate groeit gestaag door en laat het enige clubrecord na het andere sneuvelen als het gaat om het ledenaantal. Inmiddels is de teller de 1.250 leden al gepasseerd. Met leden bedoel ik in dit verband actieve leden die daadwerkelijk zelf wekelijks op het hockeyveld staan met de stick in de hand. Ieder jaar worden er gelukkig vele leden lid die nog geen binding hadden met de club en dat levert dus ook tal van nieuwe gezichten op in het veld en langs de lijn.

Benjamini’s en Kabouters
Forescate wordt steeds meer een hockeyclub voor jong en oud, want met de entree van onze 30 Kabouters (groep 2 basisschool) hebben we weer een leeftijdscategorie onder de Benjamini ’s gecreëerd. Wij noemen deze groep Kabouters, maar de officiële benaming is Funkey Hockey met de nadruk op beweging, loopscholing en hockeyvormen. Ik heb nu enkele malen op zondagmorgen na het ontbijt een kijkje genomen op de club en zag daar ca. 100 Kabouters en Benjamini ’s op 3 velden in actie, die onder deskundige leiding met veel plezier aan het sporten waren. Hockeybeleving in zijn zuiverste vorm en zoals iedereen weet geldt hier het motto:”Jong geleerd, oud gedaan”. Ook buiten de lijnen is het zeer genoeglijk, want de talrijke ouders maken er tevens een sociaal uitstapje van, dus aan gezelligheid geen gebrek.

Sproei-installatie
Trots zijn wij als club op de aanleg van onze sproei-installatie op veld 1. Natuurlijk had nog enkele jaren gewacht kunnen worden met de realisatie van de installatie tot de toplaag van veld 1 wordt vervangen, maar het bestuur is van mening dat ontwikkeling en vooruitgang onontbeerlijk zijn om de dynamiek en de flow te behouden binnen onze club. Vanaf het moment dat de 8 sproeiers voor de eerste maal officieel werden aangezet op zondag 21 september, kunnen we stellen dat ons semi-waterveld ook echt een semi-waterveld is geworden en daar zijn heel veel leden blij mee. De formele opdrachtgever voor de aanleg van de sproei-installatie is overigens de SBSSA, die ook de velden van onze club beheert.

Heren 3 en Dames 4
Erg verheugd zijn we ook met het feit, dat wij als club sinds dit seizoen weer beschikken over een Heren 3 en een  Dames 4. Onze Commissie senioren, veteranen en trimmers verdient hiervoor een grote pluim, want zo wordt de clubambitie langzaam gestalte gegeven om meer seniorenteams dames en heren te verkrijgen op de zondag. Met de formatie van deze beide teams hebben we twee goede, gezellige teams met jonge senioren erbij gekregen waar we zuinig op moeten zijn. Er is ruimte voor meer seniorenteams, dus we laten ons graag verder verrassen in de toekomst.

Mark de Kock
Mark de Kock werd bij de ALV benoemd tot Lid van Verdienste. Meer dan terecht, want hij heeft ontzettend veel gedaan voor Forescate en is er niet weg te denken. In zijn laatste functie was hij alom bekend als voorzitter van de scheidsrechterscommissie. Fysiek ongemak maakt fluiten sinds kort helaas onmogelijk. Deze voormalige scheidsrechtersbaas is natuurlijk zeer te spreken over de ‘Week van de scheidsrechter’ van 4 – 12 oktober. Zijn nieuwe functie? Wedstrijdsecretaris jeugd, ook leuk en toch weer iets anders. Top, Mark!
 
Sportief
Groei en ontwikkeling willen we ook graag terugzien op het sportieve vlak. Dit heeft natuurlijk te maken met de prestaties op het veld, maar ook met organisatie er om heen (faciliteiten, begeleiding teams, kwaliteit HTZ-commissies, interne scouting etc.). Om die reden is het goed dat ons technisch clubbeleid wordt verankerd in een technisch beleidsplan. Prestaties zijn zeker niet zaligmakend, want het kan best zo zijn dat er kwalitatief wat mindere lichtingen zijn die moeite hebben om zich op een bepaald niveau te handhaven. Het gaat om de grote lijn en die moet zich positief ontwikkelen. Ook voor de lagere teams geldt dat de zaken gewoon goed voor elkaar moeten zijn en dat spelers/speelsters op hun eigen niveau stapjes kunnen zetten en spelplezier hebben.

Heren 1 en Dames 1 hebben natuurlijk een sprong voorwaarts gemaakt door promotie naar de eerste klasse respectievelijk tweede klasse. Dames 1 zal zich dit seizoen richten op een plek in het linkerrijtje, terwijl Heren 1 zich heel graag de komende jaren wil ontwikkelen tot een stabiele eersteklasser. De hoogste teams bij de jeugd kenden een uitstekend seizoen 2013/2014 op minimaal subtop (nu TOP B)-niveau. Dat halen we dit seizoen niet bij alle eerste teams, maar de tussenbalans is toch indrukwekkend. JB1 behaalde wederom knap Super B, MC1 IDC2 (niveau "Super C”), terwijl JA1 en MB1 beslissingswedstrijden gaan spelen voor Super A resp. Super B. MA1 zal Top B spelen, evenals JD1 dat de voorcompetitie overtuigend won. JC1 en MD1 zien we vermoedelijk terug in de eerste klasse. Het gaat er om, dat Forescate zelf zorgt dat de opleiding van onze spelers, speelsters en teams zich blijft doorontwikkelen, want dan komen de resultaten vanzelf. Het voeren van een transparant en kwalitatief goed technisch beleid staat daarbij voorop, evenals acceptatie van dit beleid door de  leden. Op verantwoorde wijze door de club investeren in betere velden en in beleidsontwikkeling, (lijn)trainers, coaches, opleiding en materialen is dan ook een vereiste.

Rondgang met B&W en College
Zaterdag 27 september maakte wethouder Eppe Beimers en een deel van de gemeenteraad een rondgang langs alle clubs op Sportpark Adegeest. De spits werd afgebeten bij Forescate. Een inkijkje in de club werd zeer op prijs gesteld en zo kon men ook zelf ervaren hoe druk het is op een gewone hockeyzaterdag en wat er allemaal gebeurt op ons complex. Naast het in goede banen leiden van alle trainingen, wedstrijden en clubevenementen door de inzet van enkele honderden vrijwilligers, doen we met de Kabouters, de Benjamini ’s, trimhockey en G-hockey aan verbreding van ons aanbod. De velden worden overdag verhuurd aan scholen, muziekband Laurentius oefent er, de BSO woont bij ons in en we doen als club zelf het onderhoud van onze velden en het clubhuis. We hebben met een technisch manager en verenigingsmanager professionals rondlopen. We reserveren zelf voor het vervangen van de toplaag van onze velden. Een indrukwekkend overzicht en dat gevoel moeten onze gasten ook hebben gekregen.

Hebben we de gemeente Voorschoten dan nergens voor nodig? Jawel, want voor de kosten van de onderlaag van de kunstgrasvelden staat de gemeente aan de lat. Ook zouden wij graag willen dat de gemeente het prikkeldraad langs veld 1 vervangt door veiliger hekwerk en medewerking bij het oplossen van het fietsenstallingsprobleem zou ook prettig zijn.

Bij iedere club is wel eens wat aan de hand, maar als mensen mij vragen of ik het naar mijn zin heb als voorzitter van deze mooie hockeyclub, dan luidt het antwoord nog steeds volmondig: "JA”!


Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column ? [email protected]

 
 

terug naar vorige scherm