Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER > Nederhockeyland
 
115 jaar Nederhockeyland.
Toen ik enkele maanden geleden met Bob van der Kruk, ons bestuurslid sponsorzaken, te gast was bij onze hoofdsponsor Rabobank, kreeg ik van directeur Rob Joosten het boek "115 jaar Nederhockeyland” mee. Deze prachtige uitgave van de KNHB beschrijft op 576 bladzijden de rijke vaderlandse hockeygeschiedenis en hockeycultuur gedurende de periode 1898-2013. Schitterende foto ‘s, ontroerende verhalen en pakkende interviews beschrijven het heden en verleden van het Nederlandse hockey bij de heren, dames en de clubs. De hockeysport wordt in al zijn facetten ontleed, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij de prestaties, de rol van de clubs en de bijzondere hockeycultuur in al zijn aspecten.
Ook geeft het boek antwoord hoe hockey van een elitaire sport transformeerde tot een volkssport. In 2004 telde de KNHB 150.000 leden, nu 250.000. De oorsprong van de 320 clubnamen wordt uit de doeken gedaan. Inspirerend (Spirit), historisch (Xenios), afkorting (Hudito-Houdt uw Doel in ’t Oog), fleurig/kleurig (Groen Geel), dierlijk (De Reigers), hockeygerelateerd (Ring Pass), sektarisch (vernoemd naar stad, dorp of wijk, veelal met de letters MHC er voor) of geohistorisch (Forescate). Of wat te denken van de betekenis van clublogo ‘s? Volgens de makers van het boek heeft Reeuwijk-Bodegraven het mooiste shirt. De kleur die in Nederland het meest voorkomt in hockeyshirts is blauw en dus bevindt Forescate zich in goed gezelschap. Onze hockeycultuur is een mengeling van samenwerken, collectief winnen én verliezen op het veld, plezier, gezelligheid, feesten, familiegevoel, opvoeding, discipline, jong en oud, man en vrouw en vriendschappen voor het leven. Kortom, a way of life. Hoewel geen club hetzelfde is en ieder mens een uniek exemplaar is, kan ik mij zo voorstellen dat ook veel van onze leden op die manier hun lidmaatschap bij Forescate beleven.

 


Clubhistorie  

Terwijl ik het boek 115 jaar Nederhockeyland doorbladerde, realiseerde ik mij hoe belangrijk het is dat een club zuinig is op de eigen clubgeschiedenis. Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen. Eigenlijk verdient iedere sportclub een clubarchivaris, die met veel liefde het clubverleden ordent en archiveert. Forescate heeft de pech gehad dat het clubhuis een decennium geleden is afgebrand, waarbij onder meer kostbare informatie en relikwieën verloren gingen. Te midden van de duizenden (oud-)leden die Forescate rijk is, moeten er mensen zijn die het een uitdaging vinden om met passie voor de club de geschiedenis vanaf 1962 vast te leggen in een heus clubarchief. Enkele weken geleden sprak ik bijvoorbeeld Ben Ramakers, voormalig eerste elftalspeler, die aangaf over een grote hoeveelheid oude clubfoto ’s te beschikken. Ook deze documenten zouden eigenlijk gedigitaliseerd opgenomen moeten worden in ons clubarchief. Het kan niet anders of er zijn talrijke mensen die thuis, net als Ben, over stukjes clubhistorie beschikken. Wie heeft nog verschillende oude clubshirts in een kast liggen en wie heeft alle Schotfermaecs (het voormalige clubblad van Forescate) nog bewaard in dozen op zolder? Ik laat mij graag verrassen door één of meerdere mensen met een blauw clubhart die denken: hé, dat is nou precies een klus voor mij!  

 


KNHB-congres

Samen met de bestuursleden Jan-Marc Verlinden en Guimet Schiffers, was ik op 24 januari op het jaarlijkse KNHB-hockeycongres in Utrecht aanwezig. De zaterdagmorgen stond in het teken van een plenaire sessie, waarbij een aantal thema ’s werd behandeld. De nieuwe KNHB-voorzitter Eric Cornelissen en KNHB-directeur Erik Gerritsen spraken voor de eerste maal de zaal toe vanuit hun nieuwe functie. De hockeyclub als veilige omgeving kreeg veel aandacht. Bijvoorbeeld waarbij het gaat om volledige acceptatie van clubleden die homo of lesbienne zijn en daar binnen onze familieclub vooruit komen. Dat klinkt logisch, maar de praktijk is soms toch weerbarstiger. Een vertrouwenspersoon op de club zou dit soort processen kunnen vergemakkelijken. Ook werd benadrukt dat hockeyclubs niet mee moeten gaan in het breed betalen van vrijwilligers, want dit principe raakt de grondbeginselen van een club. Ook het organiseren van sociale projecten op het sportcomplex zijn belangrijk in het kader van sport en maatschappij. Samenwerken en kennisdeling vormden een ander belangrijk thema. In dat kader heb ik het initiatief genomen om binnenkort eens om tafel te gaan met de voorzitters van Roomburg, Alecto en LOHC. In de middag waren er tal van interessante workshops, toegespitst en onderverdeeld op de portefeuilles van de aanwezige bestuursleden. Een dagje KNHB-congres was dus goed voor de kennisvergaring en nuttig voor het verstevigen van het hockeynetwerk.

 


Wat doet een voorzitter eigenlijk in de winterstop?

Voor de meeste hockeyers staat de winterstop in het teken van de overstap van veld naar zaal. Wat doet een voorzitter eigenlijk, van december tot maart? Normaliter probeer ik tijdens het veldseizoen ieder weekeinde langs de lijn aanwezig te zijn op Adegeest, maar tijdens de zaalperiode zoek je af en toe eens een sporthal op om Forescate-teams in actie te zien. Verder gaan intern de maandelijkse bestuursvergaderingen en commissie-avonden gewoon door. De winterstop is tevens de periode dat de contractgesprekken worden gevoerd met een aantal werknemers van de club. Zo was ik met de verantwoordelijke portefeuillehouders aanwezig bij de gesprekken die hebben geleid tot de aanstelling van Joyce Visser als manager HTZ komend seizoen. Ook hebben wij de contracten met de trainers van Dames 1 en Heren 1 (Esther Swen en Willem Kauffmann) verlengd en het contract met onze onderhoudsman accommodatie Joop Looman is iets aangepast.

Een bijzondere man, onze Joop, want hij is per 1 maart 2015 liefst 25 jaar in dienst van Forescate. Altijd stipt op tijd, verricht zijn werk doordeweeks in weer en wind en weet van geen ophouden. Eén van onze stille krachten en dat wil hij graag zo houden.
Er zijn diverse nieuwe commissieleden aangesteld, zoals Ton van der Laan (voorzitter kadercie HTZ) en Erik Kruysmulder (lid kadercie HTZ). Ook aan de Commissie Sportiviteit werden twee nieuwe leden toegevoegd en het leuke is, dat dit twee A-junioren zijn: Ida de Boer en Wybe Segeren. Ook is er in verschillende gremia gesproken over het nieuwe concept-technisch beleidsplan en worden de laatste aanpassingen aan het algemeen beleidsplan verricht. Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan het updaten van teksten voor onze nieuwe clubsite, die naar verwachting in maart online gaat. Uiteraard ontkom je als voorzitter ook niet aan de dagelijkse beantwoording van mails over diverse onderwerpen.

 

Twee maal in korte tijd werd onze hockeyclub in eigen gelederen geconfronteerd met verdrietige zaken. Zowel Désirée Schaepman als Donate Vreeburg zijn op veel te jonge leeftijd overleden en laten een onvervangbare leegte achter. Ik vond beide herdenkingsdiensten zeer indrukwekkend en hoop dat beide families sterk genoeg zijn om met hulp van vrienden en kennissen dit grote verlies te dragen. Naast onze eigen nieuwjaarsreceptie heb ik als representant van Forescate ook enkele andere recepties bezocht. Met de andere sportclubs op Adegeest vond het periodieke "Burenoverleg” plaats over accommodatiezaken en met de gemeente werd overleg gevoerd over de stichting SBSSA die onder meer onze 4 kunstgrasvelden beheert. De Rabobank nodigde een aantal voorzitters van voornamelijk voetbal- en hockeyclubs uit de Haagse regio uit voor een Sportlunch, waarbij de stand van zaken met betrekking tot top- en breedtesport werd besproken. Op 12 maart 2015 gaat een bestuursdelegatie met de Stichting SBSSA een kijkje nemen in Houten bij de Dag van de Accommodatie vanwege de naderende vervanging van 3 van onze kunstgrasvelden. Interessant en succesvol waren ook de gesprekken met verschillende Voorschotense bedrijven, die zich als nieuwe sponsor hebben verbonden aan Forescate. Binnenkort komt daar meer nieuws over. Al met al een gevarieerd pakket aan werkzaamheden, zou ik zo zeggen.

 


Hervatting veldcompetitie

Tot slot hoop ik dat onze 1.270 leden klaar zijn voor hervatting van de hockeycompetitie op het veld met ingang van het weekeinde van 7 en 8 maart. Na drie maanden kan ik mij zo voorstellen, dat velen weer staan te popelen om hun kunsten te tonen op het hockeykunstgras. Onze jongste jeugd gaat onverdroten voort op de zondagmorgen onder deskundige begeleiding. Voor wat betreft onze beide vlaggenschepen, heb ik alle vertrouwen in een gestage opmars van Heren 1 op de ranglijst in de eerste klasse na de goede slotreeks van voor de winterstop. Ook ben ik benieuwd of Dames 1 bij de Top 4 in de tweede klasse kan eindigen. Dit zal wel moeten gebeuren zonder Lotte van de Pols die afgelopen maand wederom een ernstige knieblessure opliep en inmiddels is geopereerd. Lotte, van harte beterschap en een goede revalidatie toegewenst.

Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column ? [email protected]


   


  
 
 

terug naar vorige scherm