Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER; Op naar 2015/2016

Het hockeyseizoen 2014/2015 ligt nagenoeg achter ons. Buiten de laatste trainingen van de verschillende teams en evenementen van studentenvereniging Quintus en Watergeuzen/Marine op ons complex, kan er zo zachtjes aan een punt achter dit seizoen gezet worden. Ik kijk graag even terug op de voorbije maanden, sta stil bij actuele en toekomstige ontwikkelingen en enkele overige zaken.

 

Evenementen

Het is vaker gezegd, ook vanaf deze plek, dat wij binnen Forescate over veel organisatorisch talent beschikken. Neem nu 5, 6 en 7 juni, toen eerst op 5 juni het B-toernooi op vrijdag werd gehouden met aansluitend een feest voor de deelnemers.

Een dag later volgde onder voortreffelijke weersomstandigheden een spektakel van het Jong
ste Jeugd toernooi van de KNHB voor 40 E-teams en op zondag 7 juni waren de rapen helemaal gaar. Een C-toernooi, de slotwedstrijd van Dames 1, een duel tussen H1 en een versterkt H2 (wat een kwaliteit liep er overigens op het veld!) vanwege het feit dat diverse oudgedienden zich laten transfereren van H1 naar H2, de kampioenenhuldiging, de uitreiking van een bokaal aan de minst gepasseerde keeper binnen de club (Nikki de Vries van MD1), de vrijwilligersborrel en een swingend Saté-Dansant. Honderden mensen genoten van de sfeer, het zonnetje en de activiteiten en constateerden trots dat hun club lééft.

De sportdagen van het Vlietland College werden gevolgd op 13 juni door het Familiehockeytoernooi van Forescate, dat met 20 teams een uitstekende deelname had en zeer geslaagd was.

Ik kan niet alle evenementen benoemen die zijn georganiseerd, maar ik wil alle mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn geweest enorm bedanken voor de tijd en energie die hiermee was gemoeid. Jullie zorgen er mede voor, dat Forescate bruist en voor breed vertier zorgt.   

 

Sportief

De kampioenenhuldiging op 7 juni toonde aan, dat er weer voldoende te vieren was dit jaar. DDA, Heren 3, Dames 3, MD4, MD3, JD1, JC1, MB1 en MA1, het is een fraai rijtje. Wie dan nog in ogenschouw neemt dat JA1, JB1 (knap 4e) en MC1 op het op één na hoogste niveau van Nederland actief waren, mag de conclusie trekken dat we met zijn allen op de goede weg zijn. Wij doen het allemaal zelf, scouten geen jeugd bij andere clubs en organiseren geen open trainingen voor talentvolle jeugdspelers uit de regio.

Heren 1 heeft een seizoen van "net niet” achter de rug. In de eerste klasse kwam Forescate net tekort. Via de achterdeur was er nog een ontsnappingsroute. Deze nacompetitie werd in Amersfoort gespeeld en hoewel Heren 1 misschien wel de beste ploeg was, werden ze ongeslagen en met de nodige pech toch slechts 2e in de poule. Weer net niet dus en degradatie uit de eerste klasse was daarmee definitief een feit. Jammer, maar dit team heeft zoveel potentie dat komend seizoen rechtstreekse promotie vanuit de tweede klasse een reële doelstelling is.

Dames 1 eindigde als promovendus in het linkerrijtje van de tweede klasse na een goede eerste competitiehelft en een dip in de slotfase van de competitie. Blij zijn we met het eerste jaar van de Kabouters als trainingsgroep op zondagmorgen als ook de Benjamini ’s trainen.

 

Nu de teamindelingen zo langzamerhand bekend zijn, kunnen we alvast vooruitkijken naar komend seizoen. Onder leiding van onze nieuwe manager HTZ, Joyce Visser, zal iedere leeftijdslijn komend seizoen over een lijntrainer beschikken die de teamtrainers intensief begeleiden en wekelijks de trainingen bekijken. Vooral voor de trainingen van de niet-kaderteams betekent dit een kwaliteitsinjectie.

Dit seizoen zijn we als club onwaarschijnlijk veel trainingsballen kwijtgeraakt, hetgeen ook te merken was aan het aantal beschikbare ballen aan het einde van dit seizoen. Vanaf augustus 2015 zal daarom een nieuw systeem worden gehanteerd, vermoedelijk op basis van ballenuitgifte per team.

Verder gaat het de uitdaging worden om de trainingsopkomst bij de lagere teams te verbeteren zodat trainingen altijd door kunnen gaan, onze jeugdspelers zich doorontwikkelen en plezier hebben.

De KNHB is de mogelijkheden aan het onderzoeken om jeugdwedstrijden onder voorwaarden ook op zondag te laten plaatsvinden, omdat op die dag meer veldcapaciteit beschikbaar is dan op zaterdag. 

      

 

Organisatie

Tijdens de ALV in september hopen wij ieder geval 2 nieuwe bestuursleden te kunnen presenteren, waaronder voor de positie van "gastvrijheid en evenementen” die al een jaar vacant is. Deze termijn is natuurlijk veel te lang voor een club als Forescate.

Daarnaast heeft Jan-Marc Verlinden aangegeven te stoppen als bestuurslid senioren, veteranen en trimmers. Ook zien we in de diverse commissies wat verschuivingen optreden. Ons doel is wel te realiseren dat alle commissies de komende twee maanden weer op volle oorlogssterkte zijn.

Daarnaast wil ik alvast aankondigen dat wij als bestuur in september nader in contact willen treden met ouders van onze E- en F-jeugdleden. Daar zitten veel mensen bij die wij als club nog niet goed genoeg kennen, maar die vice versa wellicht ook graag meer inzicht willen hebben in onze club, de organisatiestructuur en de mogelijkheden om hun steentje bij te dragen als vrijwilliger of anderszins.

Het is noodzakelijk voor dat wij onze organisatie verder versterken en verbreden met mensen uit alle geledingen van de club.

 

Nieuwe ontwikkelingen

Recent heeft de startbijeenkomst plaatsgevonden van de werkgroep Kunstgras (Huub van der Post, Ad de Gruiter, Aad Bol, Gijs Brons en Elly van Kampen), die een Plan van Aanpak en een Plan van Eisen zal opstellen voor de vervanging van 3 kunstgrasvelden in de zomer van 2016. Huub en Aad vormen met Jelle Raap en Derk Jaap Engelen de stuurgroep, terwijl de stichting SBSSA de feitelijke opdrachtgever zal zijn. Een grote operatie die erg belangrijk is voor onze club waarbij het spannend wordt op welke kunstgrasvelden de keuze valt binnen de financiële mogelijkheden. Daarom zal in de loop van 2015, als meer concrete gegevens bekend zijn, een informatiebijeenkomst volgen voor de leden.


Vanaf komend seizoen is het de bedoeling om op diverse trainingsavonden (donderdag, vrijdag) kleine maaltijden te serveren in ons clubhuis, om in het weekeinde ons assortiment uit te breiden met broodjes gezond en bij thuiswedstrijden van Dames 1 en Heren 1 een kwaliteitsslag te maken vanuit de keuken. Dit is mogelijk doordat we een kok met lange ervaring in de horeca bereid hebben gevonden om onze keukenbemensing te versterken en daar zij we meer dan blij mee. Binnenkort zal onze nieuwe aanwinst zich via de site presenteren.

 

Afrondend

Het seizoen zit er bijna op. Als ik voor mezelf de balans opmaak, zie ik veel om met plezier en trots op terug te kijken. Natuurlijk zijn er binnen onze hockeyfamilie ook zaken misgegaan, verkeerd getaxeerd, slecht gecommuniceerd of nagelaten. Dat spijt mij, maar wij werken wekelijks met een paar honderd mensen (waarvan velen op vrijwillige basis) hard om het 1.300 hockeyende Forescateleden naar het zin te maken. Dat verdient vooral het respect van een ieder, want zonder deze enthousiastelingen zou Forescate niet de club zijn die het nu wel is.

 

Vanaf deze plek wens ik al onze leden, families, vrijwilligers, betaalde krachten, sponsors en supporters een heerlijke zomer toe en hoop iedereen weer uitgerust en met nieuw elan te mogen begroeten in het seizoen 2015/2016.



Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column ? [email protected]

 

 
 

terug naar vorige scherm