Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER; stil genieten

Na een lange, geweldige sportzomer met onder meer de Olympische Spelen, de EK-voetbal, de Tour de France en Wimbledon, is het weer tijd om de focus te verleggen naar het hockeyen op onze eigen club. Hoewel er geen Olympisch hockeygoud werd behaald en Oranje ontbrak bij de EK-voetbal, ga ik er vanuit dat iedereen heel veel zin heeft om te knallen in het nieuwe hockeyseizoen 2016/2017, want er zijn uitdagingen voldoende.

 

Een ‘nieuw’ hockeycomplex

Normaliter sluit je een hockeyseizoen eind juni af en start het nieuwe seizoen de eerste of tweede week van augustus. Hoe anders was dat ditmaal? De aanleg van drie nieuwe kunstgrasvelden met  alles wat daar bij komt kijken, hield de gemoederen de afgelopen maanden nogal bezig. Persoonlijk gold dat niet alleen voor mij als voorzitter van Forescate, maar ook in mijn hoedanigheid van voorzitter van de ‘stuurgroep aanleg kunstgrasvelden’. Vanaf de derde week van juni bijna dagelijks even een kijkje nemen op ons complex, overleggen, bellen en appen om de voortgang te bekijken en te bespreken. Iets dergelijks maakte ik in 2008 al mee bij de aanleg van 4 kunstgrasvelden bij Voorschoten ’97 en Forescate, maar het blijft een fascinerend proces. Zeker omdat ook de fundering  van onze velden 1 t/m 3 vervangen moest worden, hetgeen eens in de 30 jaar dient plaats te vinden. Een prachtig samenspel tussen de opdrachtgevers (Stichting SBSSA en gemeente Voorschoten), aannemer Polytan, onderaannemers (voor fundering, ET-decke, legploeg kunstgrasmatten, lichtmasten, hekwerken/ballenvangers, doelen/dug-outs, stratenmakers, beregeningsinstallatie etc.) en de hoofdgebruiker Forescate. Ook het overleggen met en informeren van onze vaste huurders van velden hoort daar bij.

 

Via onze site, facebook en media en het met eigen ogen aanschouwen van de vorderingen op ons complex heeft iedereen de gelegenheid gehad om de aanleg van nabij te kunnen volgen. Het heeft allemaal iets langer geduurd dan oorspronkelijk gepland, maar iets meer dan een week voor aanvang van de competitie is het dan zover en zijn alle velden vrijgegeven voor trainingen en het spelen van wedstrijden. Vrijgave staat overigens niet gelijk aan goedkeuring. Na de keuring en oplevering van de velden met toebehoren op donderdag 1 september, volgt er nog een week van herstellen, repareren en afronden. Geen grote zaken, maar "the devil is in the detail” en de afwerking kost toch altijd relatief veel tijd.

 

Ik ben erg trots op het eindresultaat, ook al zijn we nog niet helemaal klaar. Forescate beschikt vanaf heden over één van de mooiste hockeycomplexen in de regio en dat is niet alleen gestoeld op chauvinisme. Er was zeer recent een moment dat ik alleen op ons complex stond en met een mix van verbazing en bewondering de veranderingen inhaleerde. Gewoon even stil genieten. Kijkend naar vier kunstgrasvelden, waarvan drie prachtig vernieuwde velden en allemaal in dezelfde fraaie groene kleurstelling. De nieuwe zwarte hekwerken en ballenvangers om de velden en achter de doelen, de nieuwe doelen met zwarte netten, zes fantastische dug-outs, de extra sproei-installatie op veld 2, het afscheidingspad tussen veld 2 en 3 waar ook twee nieuwe lichtmasten staan en het vernieuwde tegelwerk. Geweldig dat wij nu twee watervelden hebben liggen en een semi-zandveld. Daarbij zijn wij de eerste club in Nederland waar het Olympische ‘Rio’-veld ligt (weliswaar groen in plaats van blauw) en misschien biedt dat ook kansen om Oranje eens in Voorschoten te ontvangen. Aan de KNHB-voorzitter zal het waarschijnlijk niet liggen….

 

Hoewel er de afwerking nog wat tijd behoeft, wil ik uiteraard hoofdaannemer Polytan bedanken voor de uitvoering van deze opdracht. Ons complex zal de komende jaren als Nederlandse hockey-  showcase fungeren voor dit bedrijf, dat wereldwijd één van de grootste leveranciers is op kunstgrasgebied. Dank ook aan de beide opdrachtgevers, de stichting SBSSA en de gemeente Voorschoten. In de media zagen we wethouder Eppe Beimers al met veel plezier een balletje slaan op ons 2e waterveld. Ik wil graag Aad Bol en Ad de Gruiter noemen, die afwisselend (of samen) iedere dag vele uren op het complex aanwezig waren om te faciliteren, signaleren, ondersteunen, discussiëren en soms ook te adviseren. Beide mannen zijn een tikkeltje eigenwijs, maar tevens een zegen voor onze club. Zo belangrijk dat zij er dagelijks waren. En wat te denken van Derk Jaap Engelen, wars van aandacht en uiterlijk vertoon, maar kweet zich als SBSSA-vertegenwoordiger uitstekend van zijn taak en hield bijna dagelijks een oogje in het zeil. Positief kritisch, messcherp en zeer betrokken. Mooi! Het laatste stuurgroeplid was Huub van der Post, die vooral als projectleider in de werkgroep de puntjes op de i zette en het proces mede stuurde met zijn projectmatige knowhow.

 

Ik hoor dagelijks zeer enthousiaste reacties van binnen en buiten de club en bespeur een soort trots bij onze hockeyers dat deze metamorfose bij hun vereniging heeft plaatsgevonden. Ik spreek namens het gehele bestuur dan ook de verwachting uit, dat al onze leden, vrijwilligers en werknemers vanaf heden zorgen dat we trots kunnen blijven op ons complex. Noem dit het eerbiedigen van normen en waarden of sociale controle, maar laten we met zijn allen zorgen dat ons complex in alle opzichten een visitekaartje blijft. Schoon, opgeruimd, veilig en op orde en geniet van de kwaliteit die ons complex uitstraalt. Houd je aan de regels met betrekking tot het gebruik van de velden en het bedienen van de sproei-installaties. Deze regels communiceren we de komende weken uitgebreid met leden, trainers en coaches.

 

Op zondagmiddag 25 september vindt de officiële opening van de vernieuwde velden op feestelijke wijze plaats. Marije Wiegant is het centrale aanspreekpunt met betrekking tot de organisatie.

 

Clubhuis

Niet alleen de velden zijn grondig aangepakt, maar hetzelfde is gebeurd in het clubhuis. Onder de bezielende leiding van bestuurslid Paul Engels van Gastvrijheid en Evenementen, is een ploeg vrijwilligers deze zomer druk aan het klussen geweest. Schuren, schilderen, timmeren en wat al niet meer. Naar verwachting komen op vrijdag 9 september de nieuwe meubels, zijn de lampen opgehangen bij de bar en kan iedereen zijn ogen uitkijken in het eerste competitieweekeinde van 10 en 11 september. Paul en alle vrijwilligers, in het bijzonder Heren 2, Aldo van der Meulen en de Buren uit de WFH, wil ik van harte bedanken voor jullie inzet in de avonduren. Top!

 

Sportief

 

http://www.mhcforescate.nl/files/library/joyce%20visser.jpgJe zou het bijna vergeten, maar naast alle complexvernieuwingen staat er ook gewoon een nieuw hockeyseizoen voor de deur. HTZ-manager Joyce Visser is inmiddels toe aan haar 73e trainingsschema, maar heeft wel alle teams voorzien van een trainer. Tomás Poggio van Deventer is van buitenaf gekomen en gaat veel niet-kaderteams trainen en daarnaast ook in Heren 1 hockeyen. Ook Ronald Dekker keert na lange afwezigheid terug als jeugdtrainer op het oude nest. Joyce heeft ook de lijntrainers aangesteld, zodat de trainers goed begeleid kunnen worden. Het is nog steeds bijzonder om te zien dat de meeste trainer/coaches van onze hoogste jeugdteams afkomstig zijn uit Heren 1 en Dames 1 en dat tekent de clubbetrokkenheid.

Bij Heren 1 is Rutger den Hartog de nieuwe hoofdcoach. Hij is vrijdag 2 september teruggekeerd van een wereldreis en zal met assistent Marja Spreij Heren 1 trainen en coachen in de tweede klasse. Hans Verheij en Marja hebben het team in augustus klaargestoomd voor de competitie, het enthousiasme spat ervan af en Heren 1 lijkt er prima voor te staan. Hans kan zich als nieuwe trainer/coach van Dames 1 nu weer helemaal concentreren op zijn eigen team, dat kwalitatief en kwantitatief is versterkt ten opzichte van vorig seizoen. Frank Vos blijft assistent-trainer van Dames 1.

 

Interne organisatie

Zoals elk jaar vinden er in de commissies diverse wisselingen van de wacht plaats. Rond deze tijd zijn de meeste vacatures weer ingevuld. Ik wil alle vrijwilligers die het stokje hebben doorgegeven enorm bedanken voor de tijd en energie die zij de afgelopen jaren in onze club hebben gestoken. Tevens heet ik alle nieuwe commissieleden van harte welkom en hoop dat zij met veel plezier hun taak ‘naar beste kunnen’ zullen vervullen. De laatste open vacatures zullen onder meer op onze clubsite worden vermeld. Het zou erg fijn als wij de komende weken voldoende kandidaten hebben die onze organisatie willen completeren en het ontlast onze andere vrijwilligers. Al deze mensen zorgen er voor, dat onze leden kunnen hockeyen en dat alles wordt gefaciliteerd en geregeld. Het is in mijn beleving dan ook nauwelijks mogelijk dat mensen die aan de zijlijn blijven staan kritiek uiten op vrijwilligers die wel verantwoordelijkheid nemen. Iets met beste stuurlui en zelf het goede voorbeeld geven.

 

ALV en Forescate-magazine

Donderdagavond 22 september staat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV) op het programma en daar staan we uiteraard stil bij de grote kunstgrasrenovatie, blikken we terug, kijken we vooruit en staan de financiën op het programma. Onze leden zijn van harte uitgenodigd om het wel en wee van onze club te vernemen en verhelderende vragen te stellen. Begin oktober komt er een glossy jaarmagazine over Forescate uit. De club zal in al haar facetten worden belicht via interviews en mooie foto ’s. Voor alle leden, vrijwilligers en sponsoren is er een exemplaar beschikbaar.

 

Tot slot

Ik ga mijn vijfde seizoen in als clubvoorzitter en besef mij terdege dat ik mijn zoveelste te lange voorzitterscolumn heb geschreven. De mensen die de moeite hebben genomen om hem helemaal te lezen wil ik daarvoor bedanken en ik wens hen (en al onze andere leden, vrijwilligers, werknemers en sponsoren) een sportief, succesvol en gezellig seizoen toe."Forescate maak je samen sterk”!!

Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column? [email protected]

 
 

terug naar vorige scherm