Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER; de staat van MHC Forescate

Voorbereidingsperiode voorbij
Namens het gehele bestuur heet ik iedereen van harte welkom in het hockeyseizoen 2015/2016. De meeste vakanties zijn voorbij, de scholen zijn weer begonnen en het werk is hervat. Ook het hockeyseizoen is in augustus begonnen en dat betekent bijvoorbeeld dat de hoogste elftallen al een maand bezig zijn met hun voorbereiding op de competitiestart. De laatste weken zijn de overige teams gestart, ieder in zijn eigen tempo en met zijn eigen intensiteit. Oefenwedstrijden, toernooien en drieluiken zijn achter de rug en de (voor)competitie staat voor de deur of is net begonnen.
Het mooie van een nieuw seizoen is dat bijna alles anders is. Teamsamenstelling, trainers, coaches, sportieve doelstellingen, teammanagers, bestuursleden, commissieleden en barpersoneel. Anders, maar het went snel en veel is toch ook van hetzelfde. Vertrouwd…blauw…een 2e thuis…Forescate!

 


Hoe staan we er voor als club?
Soms is het goed om de club eens tegen het licht te houden. Waar staan we en hoe gaat het eigenlijk? Ik zal proberen om hier antwoord op te geven, zoals wij als bestuur bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) op dinsdagavond 8 september de aanwezige leden een inkijkje hebben gegeven in de ontwikkeling van de club.

 

Ledenaantal; Ca. 1.260 leden en wellicht loopt dat de komende maanden op richting de 1.300. We zijn vooral veel leden kwijtgeraakt die afgelopen seizoen in de A-jeugd speelden en dat is jammer. Ook bij de senioren en trimmers zien we hockeyers stoppen, maar daar komen gelukkig ook weer anderen voor in de plaats. Forescate behoort nog steeds bij de grootste 50 hockeyclubs van Nederland. De wachtlijst voor jeugd is nog steeds aanzienlijk en lijkt niet korter te worden.


Sportief jeugd;
In sportief opzicht doet Forescate het uitstekend. Kijkend naar de A1, B1 en C1 jongens/meisjes spelen vijf van de zes teams voorcompetitie in de Topklasse en dat zegt veel over de ontwikkeling die de jeugd doormaakt.

We proberen kwalitatief goede trainers en coaches aan te stellen en dat betaalt zich uit, waarbij ik trots ben op het feit dat veel van die mensen uit eigen gelederen komen. De opleidingsteams proberen we beter aan te sluiten op het niveau van de eerste teams. Bij de overige teams moet lekker hockeyen en gezelligheid hand in hand gaan, waarbij ontwikkeling/vooruitgang op ieder niveau een doel is.

Sportief senioren;
Heren 1 degradeerde helaas naar de 2e klasse, maar de spelersgroep (inclusief de toptalenten uit JA1 en JB1) is piepjong en heeft veel talent. Twee gewonnen toernooien in de voorbereiding waren goed voor het vertrouwen en een snelle terugkeer naar de eerste klasse is een fel gekoesterde wens. Dames 1 wil op termijn ook doorstoten naar de eerste klasse, maar het is de vraag of dat voor dit seizoen al een reële doelstelling mag zijn. Kijkend naar onze talenten uit MA1 en MB1 hoeven we ons voor de toekomst geen zorgen te maken. Misschien is het ook goed te beseffen dat ca. 15 voormalige Forescatespeelsters momenteel elders actief zijn in de hoofdklasse, overgangsklasse en eerste klasse. De overige seniorenteams doen het heel aardig op hun eigen niveau.


Trainingen;
We hebben in Joyce Visser een nieuwe manager HTZ, die evenals voorgangster Esther Swen-Mieremet de hockeypassie heeft waar we zo van houden. We hebben als bestuur extra middelen beschikbaar gesteld om op iedere leeftijdscategorie een goede lijntrainer aan te stellen, die de trainers in de lijn begeleiden. Het is Joyce gelukt om dat plaatje volledig in te kleuren, zoals dat ook het geval is met het invullen van alle trainersposities. Ook hebben we de beschikking over honderden nieuwe trainingsvormen van de Hockey Academy. De jongste trainingsgroep zijn de 5-jarige Kabouters.


Accommodatie;
Twee van onze vier velden zijn 15 jaar oud, maar nog niet versleten. Veld 1 ligt er ook al 10 jaar. Het uitstekende onderhoud van onze kunstgrasvelden betaalt zich hier uit. Zoals bekend willen we in de zomer van 2016 drie kunstgrasvelden vervangen. Investeren als bestuur doen wij vooral graag in betere velden en in kwalitatief goede trainers/coaches. We hebben deze zomer een 2e materiaalhuisje neergezet, tientallen nieuwe teamlockers aangeschaft en een nieuw ballenuitgiftesysteem opgezet. Ook willen we dit seizoen het clubhuis van binnen een frisse look geven. Forescate onderscheidt zich waar het gaat om de exploitatie van het eigen complex.


Financieel;
Forescate is supergezond en dat willen we graag zo houden.


Bar/keuken;
Het assortiment wordt uitgebreid met o.a. broodjes gezond en het streven is om zsm op diverse avonden eenvoudige maaltijden te serveren. Het serviceniveau willen we verder verbeteren. Alle consumpties dienen bij de bar gekocht en direct afgerekend te worden, dus geen bonnetjes schrijven.


Sponsoring. De sponsorinkomsten stijgen dankzij het goede werk van

de sponsorcie en daarnaast zien meer bedrijven in dat MHC Forescate met bijna 1.300

leden een aantrekkelijke, betrouwbare en interessante partner is.


Bestuur; Op volle oorlogssterkte met de entree van John Kootstra (opvolger Jan Marc Verlinden) en Paul Engels. Het bestuur telt 9 bestuursleden. Ook Bob van der Kruk is op de ALV formeel benoemd.


Aanspreekpunt dagelijkse uitvoering;
Verenigingsmanager Ad de Gruiter, inmiddels in vaste dienst.


Commissies;
Dat zijn er velen en zij bepalen voor een groot deel de kwaliteit die de club in al zijn facetten uitstraalt. Een aantal nieuwe namen: Leontine Diemel is benoemd als coördinator maatschappelijke doelen, Paul van Pelt is de nieuwe voorzitter evenementencie. Femke Wouters en Freddy Blommers zijn de nieuwe namen in de communicatiecommissie van voorzitter Cassandra Appelman. De vrijwilligerscommissie heeft in Andrea Dantuma een nieuwe voorzitter en wordt terzijde gestaan door Wendy Seitz. Johnno Wesseling is teammanager geworden bij Heren 1.
           vlnr: Leontine Diemel en Andrea Dantuma.


Organisatie; Staat goed, is door zijn omvang aanzienlijk minder kwetsbaar dan in het verleden en de taken zijn evenwichtiger verdeeld. Belangrijke ondersteuning door diverse professionals.


Communicatie; onontbeerlijk.Via onze vernieuwde website, de LISA site inlog (met wachtwoord), de app, de mail, sociale media, de krant, maar ook via gesprekken en informatie-avonden. Communicatie is tweerichtingsverkeer. Duidelijk en tijdig communiceren voorkomt veel ruis, maar dat is een uitdaging.

Evenementen/gezelligheid; we zijn bij Forescate heel goed in het organiseren van toernooien, feesten, clubetentjes en The Dansants. Gezellige evenementen voor alle leden, waarbij de A/B-jeugd misschien wel speciale aandacht verdient.

Familieclub; Ja, met een gezonde ambitie. Het familiegevoel is nog steeds groot en Forescate is nog steeds een zeer herkenbare club met een sterk Voorschotens karakter in alle geledingen. Leden en/of trainers die van buiten ons dorp komen lijken zich doorgaans snel thuis te voelen.


Doelen blijven stellen:
Globaal gezien gaat het dus prima met Forescate. We zijn springlevend en staan nadrukkelijk op de kaart in hockeyland. Om de flow vast te houden en als vereniging in beweging te blijven is het de belangrijk dat we steeds nieuwe doelstellingen blijven vaststellen. Organisatorisch, sportief, qua communicatie intern/extern, financieel, op accommodatiegebied en door het organiseren van evenementen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen, meedenken, meewerken en zich verbonden voelen met de club. Ons gezamenlijke doel zou moeten zijn om van Forescate een zo aantrekkelijk mogelijke club te maken, in de breedste zin van het woord.

Komend seizoen gaan we weer aan de slag met nieuwe doelen en ook allerlei nieuwelingen die hun steentje willen bijdragen. Sportieve ambities, nog betere begeleiding en opleiding van trainers/coaches, volop in gesprek gaan met ouders van de jongste jeugdleden, meer feesten/evenementen organiseren voor alle leeftijdsgroepen, maatschappelijke samenwerking intensiveren zo goed mogelijk communiceren.


Het wordt weer een fascinerend seizoen.


Jelle Raap
Voorzitter MHC ForescateReageren op deze column ? [email protected]
 
 

terug naar vorige scherm