Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER
3x topkunstgras van Polytan

De kogel is door de kerk en ik ben trots dat ik namens de SBSSA, de stuurgroep vervanging kunstgrasvelden en het bestuur het volgende bekend mag maken.
Vrijdag 27 mei is door de SBSSA en de Gemeente Voorschoten daadwerkelijk opdracht gegeven voor het vervangen van 3 van onze 4 kunstgrasvelden. met als resultaat dat Forescate in augustus 2016 beschikt over drie nieuwe topkunstgrasvelden.

Er worden 2 watervelden aangelegd en 1 semi-zandkunstgrasveld. Deze opdracht is vergund aan het Duitse bedrijf Polytan, in Duitsland marktleider op het gebied van hockeykunstgrasvelden. Polytan is de exclusieve leverancier van het Olympisch hockeyveld in Rio (2016)en de Olympische velden van Tokyo (2020), Londen (2012) en Beijing (2008). Forescate heeft de primeur om als eerste club in Nederland de beschikking te krijgen over dit Olympische "Rio”-waterveld.

 


Kwaliteitsslag

Momenteel beschikt Forescate over 4 kunstgrasvelden, te weten één semi-waterveld en drie zandvelden. In augustus 2016 ziet dat plaatje er heel anders uit. Cruciaal voor onze toekomst is de aanleg van twee watervelden, waardoor Forescate op de meest moderne topkunstgrasvelden kan hockeyen met ingang van het seizoen 2016/2017. Natuurlijk is het Poligras Platinum CoolPlusveld op ons hoofdveld de grote blikvanger, want Forescate heeft de primeur dat het als eerste club in Nederland beschikt over hetzelfde type veld als waar tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op wordt gehockeyd. In Rio is dit veld blauw van kleur en heeft een vezellengte van 11 mm. Forescate heeft echter gekozen voor een groene mat en de vezellengte wordt 13 mm, omdat de keuringsinstantie ISA een vezellengte van 11 mm nog niet toestaat in Nederland.

Op veld 2 komt een Poligras MegaCoolPlusveld te liggen. Dit veld is als hoofdveld in gebruik bij veel grote Duitse Bundesligaclubs. Dit waterveld ligt al wel bij een aantal andere hockeyclubs in het Oosten en Zuiden van Nederland en die hebben daar uitstekende ervaringen mee. Forescate is bijzonder blij met dit tweede waterveld, omdat onze hockeyleden hierdoor allemaal de gelegenheid krijgen om geregeld op een waterveld te spelen op ons eigen complex. Uiteraard met een beregeningsinstallatie.
Op veld 3 wordt het Poligras Terra Coolplus aangelegd, een snel semizandveld dat qua speleigenschappen dicht tegen de watervelden aanzit. De drie nieuwe kunstgrasvelden krijgen dezelfde groene kleur. De fundering van de watervelden wordt voorzien van een ET Decke, een systeem dat zorgt voor uitstekende schokabsorptie en dito performance gedurende de hele levensduur.

 

In het oog springend is verder dat de velden 2 en 3 gesplitst worden, zodat er een looppad tussen komt. Het worden dus 2 aparte velden met een volledig nieuw hekwerk. Het merendeel van de ballenvangers achter de doelen van de velden 1, 2 en 3 wordt vernieuwd. Op de velden 1 en 2 worden nieuwe grote dug-outs geplaatst. Op veld 3 blijven de huidige dug-outs wel staan, maar zullen wel twee maal zo groot worden gemaakt. Enkele doelen en lichtmasten worden vervangen. Ook worden de slagplanken op alle drie de velden vernieuwd. Don’t blame the messenger als er tijdens de werkzaamheden onverhoopt toch nog wijzigingen optreden op bovenstaande.

 

Forescate denkt door deze kwaliteitsslag op accommodatiegebied een belangrijke stap voorwaarts te zetten waardoor het hockey binnen onze club een flinke boost krijgt en de hockeytoekomst rooskleurig tegemoet kan worden gezien.

 


Polytan

Het Duitse bedrijf Polytan, met wereldwijde vestigingen (waaronder in Nijmegen), uit Burgheim is verantwoordelijk voor de aanleg van de velden en zal dat in samenwerking doen met hun partner Topgrass BV. Het unieke van de Polytanvelden is dat de kunstgrasmat wordt gestikt zodat er geen oneffenheden ontstaan.
Forescate wordt door Polytan gezien als ideale showcase door haar ligging in het Westen van Nederland en het feit dat wij op ons complex drie verschillende Polytanvelden krijgen. Forescate en Polytan zullen ook na aanleg van de velden intensief met elkaar blijven samenwerken vanwege deze showcase. Eigenlijk wordt Forescate het visitekaartje van Polytan in Nederland op het gebied van hockeykunstgrasveldaanbod van dit bedrijf.

 


Financieel

De kosten van deze totale investering worden gedragen door de stichting SBSSA (verantwoordelijk voor het beheer van de kunstgrasvelden van MHC Forescate en Voorschoten ’97) en de gemeente Voorschoten, in lijn van de contractuele overeenkomst tussen deze partijen. De SBSSA bekostigt de vervanging van de drie kunstgrasmatten en de gemeente is als grondeigenaar verantwoordelijk voor de funderingsaanpassing, maar die gaat dan vervolgens ook weer ca. 30 jaar mee. Als vereniging betaalt Forescate jaarlijkseen vast bedrag aan de SBSSA. De SBSSA heeft voldoende middelen in kas om deze investering te financieren en blijft keurig binnen de gestelde financiële kaders.

 


Start en oplevering

Er moet nog een laatste afstemming plaatsvinden met Polytan over het moment waarop dit bedrijf gaat starten met de werkzaamheden. In beginsel is afgesproken dat op maandag 6 juni wordt begonnen met veld 1 en op maandag 13 juni, na het laatste competitieweekeinde, met de velden 2 en 3. De oplevering van de 3 velden is midden augustus voorzien. Over de planning en het verloop van de werkzaamheden zullen we natuurlijk steeds via de site communiceren. Dat een megaproject als dit voor alle complexgebruikers gevolgen zal hebben is duidelijk en vraagt natuurlijk hier en daar om wat begrip.

 


Dankwoord

Hoewel de nieuwe velden nog aangelegd moeten worden, is het laatste jaar veel voorbereidend werk verricht door de stuurgroep en werkgroep vervanging kunstgrasvelden.
Ik ben als voorzitter van de stuurgroep blij dat ik dit hele voortraject heb mogen samenwerken met een uitgebalanceerd gezelschap mensen dat elkaar uitstekend aanvulde. Derk Jaap Engelen (SBSSA), Huub van der Post (projectleider), Aad Bol (bestuurslid Beheer) en Ad de Gruiter (verenigingsmanager), het was/is een groot plezier om met jullie dit project tot een goed einde te brengen.

 


Ander accommodatienieuws

Het bestuur van Forescate is voornemens om in 2016 een tribune langs het eerste veld te plaatsen. Dit is ook een uitvloeisel vanuit de verschillende acties die de laatste jaren zijn gehouden en waar geld is gereserveerd voor deze nieuwe tribune. De komende tijd zal bepaald worden hoe deze tribune eruit komt te zien.

In de komende zomer zal ook het interieur van ons clubhuis een kleine metamorfose ondergaan, zodat alles weer fris oogt bij aanvang van het seizoen 2016/2017.
Handige clubklussers die een handje mee willen helpen kunnen zich melden bij Aad Bol ([email protected]) of verenigingsmanager Ad de Gruiter ([email protected]).



Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate

Reageren op deze column ? [email protected]

 
 

terug naar vorige scherm