Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER; Hockeyontwikkeling
Het jaar 2016 nadert zijn eind, de feestdagen staan voor de deur en het vooruitblikken naar 2017 is begonnen. We leven in een woelige tijd met veel veranderingen, onzekerheid, innovaties en onverwachte wendingen. De sport weerspiegelt over het algemeen de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat maakt niet altijd alles even gemakkelijk, maar beslist uitdagend en boeiend. MHC Forescate staat midden in de sport en de samenleving, dus een goed moment om te reflecteren.


2016

Wat een jaar. Wie had in december 2015 durven voorspellen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen via een heuse Brexit of dat Barack Obama als president van de USA zou worden opgevolgd door Donald Trump? De strijd tegen IS, de vreselijke oorlogen in Syrië en Irak, de vluchtelingenstroom vanuit allerlei windstreken richting Europa, de aanslagen in grote Europese steden, de ontwikkelingen in Turkije, het Oekraïne-referendum in Nederland en het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart 2016….Zomaar een greep uit spraakmakende gebeurtenissen uit het wereldnieuws in 2016.


Voor de sport in Nederland was 2016 een jaar met vele hoogtepunten. Allereerst natuurlijk het terechte winterkampioenschap van Feyenoord in de eredivisie … De Olympische Spelen in Rio waren weer een geweldig spektakel en TeamNL eindigde als 11ein het medailleklassement met 19 gouden, zilveren en bronzen plakken. Het Nederlandse dameshockeyteam won zilver. Ook in de rest van het jaar vierden Nederlandse sporters grote successen, als individu en/of met teams. Ongelooflijk dat ons land met een kleine 17 miljoen inwoners zoveel wereldkampioenen en europees kampioenen levert. Blikvangers zijn natuurlijk hedendaagse wereldtoppers als Dafne Schippers, Sven Kramer, Ireen Wüst, Ranomi Kromowidjojo, Arjen Robben, Maartje Paumen, Nycke Groot, Michael van Gerwen, Lonneke Sloetjes, Roel Boomstra, Epke Zonderland, Sanne Wevers, Anne van der Breggen, Tom Dumoulin, Jeffrey Herlings en Max Verstappen. Deze sportidolen zijn voorbeelden waar onze jeugd zich mee associeert en aanzetten tot sportbeoefening.


Vervanging kunstgrasvelden


Hoe we het ook wenden of keren, maar 2016 zal voor onze club de analen ingaan als het jaar waarin drie hockeyvelden zijn vernieuwd. Sinds deze zomer is Forescate de trotse bespeler van liefst twee hypermoderne watervelden en één semizandveld, naast het bestaande zandveld op veld 4. Dankzij de geslaagde samenwerking tussen de stichting SBSSA, de gemeente Voorschoten, veldenleverancier Polytan en onze hockeyclub is dit grote project succesvol afgerond, op de financiële eindafwikkeling na. Dat Forescate de eerste Nederlandse club is waar nu het Olympische RIO-waterveld ligt, is een mooie bijkomstigheid. KNHB-voorzitter Erik Cornelissen, oud-lid van Forescate, en Oranje herenbondscoach Max Caldas waren bij de veldenopening aanwezig. Ook was het de bedoeling dat het Nederlandse supertalent Jorrit Croon aanwezig zou zijn, maar hij diende met zijn club HGC in actie komen. Hoewel Jorrit zelf nooit bij Forescate heeft gespeeld, is de familie Croon natuurlijk wel een vermaarde Forescatefamilie.


Forescate sportief

Hoeveel nevenactiviteiten er ook plaatsvinden op en rond de club, het draait uiteindelijk om het hockey. Nu ons prachtige complex weer helemaal ‘toekomstbestendig’ is qua hockeyvoorzieningen, vind ik dat wij ons de komende jaren zouden moeten focussen op hockeyontwikkeling. Onze jeugdopleiding verder optimaliseren en zorgen dat onze E- en F-jeugd in technisch opzicht alle basistechnieken goed aangeleerd krijgt, zodat ze daar de rest van hun hockeycarrière profijt van hebben. Meer specifieke trainingen aanbieden voor keepers, strafcorner- en techniekontwikkeling. Proberen een doorbraak te bewerkstelligen met betrekking tot onze wachtlijst (die permanent uit 150 jeugdleden bestaat) door slimme oplossingen te verzinnen. Meer jongens ertoe bewegen om te hockeyen en de uitstroom van A-jeugd een halt toeroepen op het moment dat ze naar de senioren zouden moeten overstappen. Onze trainers/coaches de trainersopleiding laten volgen en zorgen dat onze lijntrainers de trainers in hun lijn naar een hoger niveau begeleiden. Zijn we als club in staat om het aantal seniorenteams bij de dames en de heren op te krikken naar 5 of 6, zodat we bijvoorbeeld ook echte seniorenopleidingsteams kunnen creëren? Onze bredere clubvisie op zaalhockey ontbreekt nog steeds. Ook een intensievere samenwerking en kennisuitwisseling tussen onze diverse HTZ-commissies is een "must”. Ik ben van mening dat je als club voortdurend stippen aan de horizon moet blijven plaatsen. Dit zorgt voor beweging, voor enthousiasme en voor committment.


 Na afloop van het seizoen 2015/2016 konden we veel jeugdteams feliciteren met de titel. Opvallend was dat bij de jongens alleen JC3 kampioen werd. Verder zagen we onder de kampioenen veel meisjesteams, Dames A en het G-team.



Een bijzondere titel was het kampioenschap van MA4, nadat eerder in het seizoen speelster Eline Stoker plotseling overleed. Een enorm drama waar MA4 op bewonderenswaardige wijze mee om is gegaan.


Bij de hoogste jeugdteams eindigde Meisjes B1 als derde in Super B en dat was, na een bewogen seizoen, een uitstekende prestatie die niet jaarlijks voorkomt binnen onze club. Heren 1 won 14 van de laatste 16 competitieduels en kwam nog heel dicht in de buurt van promotie naar de eerste klasse. Dames 1 kende een goede eindsprint in de tweede klasse en eindigde als 7e. We zijn momenteel halverwege het seizoen 2016/2017,  Heren 1 behaalde op de laatste speeldag van de heenronde het winterkampioenschap in de tweede klasse en ook Dames 1 doet het prima met een derde stek. Meisjes A1, spelend in Super A, staat op een prachtige tweede plaats en als die lijn wordt voortgezet moet een positie in de Top 3 haalbaar zijn. Verder spelen JA1, MB1 en JB1 Topklasse en azen daarbij op een hoge eindklassering. Hoewel veel dingen goed gaan, moeten we ook alert zijn dat dit zo blijft. We willen graag meer aansluiting tussen de hoogste jeugdteams, de opleidingsteams en de teams die daarachter zitten en daar valt nog wel het nodige te winnen.


Normen en waarden

We hebben een Commissie Sportiviteit, die gelukkig niet al te vaak in actie hoeft te komen. Onlangs heeft deze Commissie uitgebreid met een KNHB-vertegenwoordiger gesproken, die een aantal nuttige tips had waar wij als club wel iets mee kunnen en die verder opgepakt worden. Forescate ontving van de KNHB de complimenten over het geringe aantal gele kaarten die onze spelers tot dusver ontvingen tijdens wedstrijden. Met ingang van dit seizoen heeft Forescate ook een vertrouwenspersoon in de persoon van Bob van Eerd. (Ouders van)Leden kunnen met Bob in vertrouwen ernstige problemen en/of misstanden (of het vermoeden daarvan) bespreken, zodat gezocht kan worden naar een passende oplossing. Hierbij gaat het expliciet niet om problemen op HTZ-gebied of over teamindelingen. Esmeralda Immink is onze anti-pestcoördinator. Als er sprake is van daadwerkelijk pesten (of het vermoeden daarvan), dan kan dit worden besproken met Esmeralda.


Fair play


Nu we het toch over normen en waarden hebben, wil ik een bruggetje maken naar scheidsrechters. Binnen onze club proberen we een zo groot mogelijke groep jeugdleden en volwassenen op te leiden als scheidsrechter en te zorgen dat zij in het bezit komen van een scheidsrechterskaart. Dit lukt goed. Waar mogelijk begeleidt de scheidsrechterscommissie nieuwe onervaren scheidsrechters. Ik durf ook wel de stelling aan, dat onze clubscheidsrechters over het algemeen naar eer en weten hun wedstrijden fluiten en zeker niet het predicaat `thuisfluiter´verdienen. Daar ben ik blij om, want ik ben voorstander van ´fair play´.Ook scheidsrechters hebben wel eens een mindere dag en, evenals bij hockeyers, heeft de één meer aanleg dan de ander. Daar heeft iedereen begrip voor.


Eén van mijn grootste ergernissen in het hedendaagse hockey is echter het bewust benadelen van de uitspelende ploeg. We hebben de mond vol over normen en waarden, over sportiviteit en respect, maar het begrip ´thuisfluiter´ blijft een terugkerend fenomeen bij verschillende clubs. De KNHB geeft aan, dat excessen op dit gebied gemeld moeten worden op het wedstrijdformulier. De clubs zelf verdedigen zich door te stellen, dat zij al moeite genoeg hebben om voldoende scheidsrechters op de been te krijgen. Ik ben niet naïef, maar het zou mij veel waard zijn als clubs de handschoen oppakken en het lef hebben om de eigen ‘notoire thuisfluiters´ hier zelf op aan te spreken. Het zou het ware hockeyplezier ten goede komen en recht doen aan één van de grondbeginselen van sportiviteit.


Bestuurswetenwaardigheden


  • Binnen het bestuur van Forescate is Eugenie Zwanenburg per 1 december de opvolgster geworden van Dominique Lingeman als bestuurslid HTZ kader

  • Als bestuur proberen we in de winterstop de plaatsing van een nieuwe tribune langs veld 1 te realiseren. Daar is onder meer een vergunning voor nodig van de gemeente Voorschoten.

  • Een bestuursdelegatie is aanwezig geweest bij een informatieavond van de KNHB over blaashallen. De nieuwste trend is namelijk dat steeds meer clubs in navolging van Leonidas en Kampong een blaashal plaatsen op een hockeyveld met twee overdekte zaalhockeyvelden waarop getraind en gespeeld kan worden. In onze regio hebben Cartouche, Zoetermeer en HGC zo’n hal, veelal deels gefinancierd door particulieren. Forescate wil graag goed geïnformeerd zijn over deze ontwikkeling en heeft ook enkele hallen bezocht.

  • Ons bestuur stimuleert nieuwe initiatieven rond de pilot "Buurthuis van de Toekomst” waar Leontine Diemel met haar werkgroep druk doende mee is.

  • We zijn verheugd over de positieve reacties op de metamorfose met betrekking tot de inrichting van ons clubhuis.

  • We zijn trots op de eerste Forescate Glossy die in oktober uitkwam en werd geproduceerd onder leiding van Cassandra Appelman. Is hier een jaarlijkse traditie geboren?

  • Blij zijn we ook met de veelvuldige media-aandacht die Forescate dit seizoen genereert in de vier plaatselijke kranten. Zo werd de contractverlenging met hoofdsponsor de Rabobank breed uitgemeten in de pers.


Tot slot

Ik wil namens het gehele bestuur heel graag onze leden, vrijwilligers, medewerkers, werknemers, sponsors en supporters danken voor hun enthousiasme, bijdrage en geleverde inspanningen in 2016. Het was in veel opzichten een fraai jaar. Ik wens een ieder gezellige feestdagen toe en een gezond, sportief en sprankelend 2017.



Jelle Raap
Voorzitter MHC Forescate


Reageren op deze column ? [email protected]



 
 

terug naar vorige scherm