Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER

Vijf jaar Forescate in vogelvlucht

De laatste 5 jaar heeft MHC Forescate een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Geïnteresseerd en belangstellend was ik altijd al als het ging om onze Voorschotense hockeytrots.
In de jaren tachtig speelden mijn drie zusjes bij Forescate, maar ook vrienden en goede bekenden droegen jarenlang het blauwe shirt. Vervolgens was de beurt aan onze dochter Milou, die tot op de dag van vandaag met veel plezier vijf dagen per week op Sportpark Adegeest vertoeft om te spelen, te trainen, te coachen en natuurlijk te chillen.
Toen ik in 2012 voorzitter werd van MHC Forescate hoopte ik met het bestuur en de steun van velen de club vooruit te helpen op tal van gebieden. Nu, vijf jaar later, neem ik afscheid als voorzitter en ben trots op hetgeen wij samen hebben gerealiseerd. Een overzicht.

 


2012

We hebben in 2012 volop energie gestoken in het versterken en verbreden van de interne organisatie, hetgeen resulteerde in meer commissies en tientallen nieuwe commissieleden. Ons motto was behapbare taken toebedelen aan een ieder. We zijn met lijntrainers gaan werken, die als rechterhand fungeerden van de manager HTZ. We hebben bewust gekozen voor eigen mensen als trainer/coach op de meeste teams en leidden intern onze trainers en coaches op. Een gezond ambitieniveau betekende dat het hockeyniveau van kaderteams en breedteteams diende te verbeteren en dat iedereen zich op zijn/haar eigen niveau moest kunnen ontwikkelen.

 


2013

n 2013 kwam er een videosteiger bij veld 1 en het aantal clubevenementen nam toe. Het Technisch Hockeyhart ging aan de slag met een technisch beleidsplan onder begeleiding van een KNHB-consultant en het bestuur actualiseerde het beleidsplan. Op hockeygebied werd naast de Benjamini ’s met de Kabouters een nieuwe categorie gecreëerd voor de allerjongste jeugd. De bar ging vaker doordeweeks open als service naar de leden toe en we voerden nagenoeg probleemloos het cashless betalen bij de bar in. Op het terras werd het gehele buitenmeubilair vernieuwd. Ook hielden wij een pleidooi voor een positieve houding. Tijdens trainingen, bij wedstrijden, rond het veld als via de directe communicatie.

 


2014

In 2014 bezocht Forescate met 700 clubmensen en 10 bussen de WK Hockey in Den Haag. Op ons complex vonden diverse side-events van het WK plaats. Met enige hulp van de gemeente Voorschoten wilden we een WK-waterveld aanleggen om oa. het verblijf van twee WK-deelnemers te hosten, maar die poging slaagde net niet. De promotie van Heren 1 naar de eerste klasse en Dames 1 naar de tweede klasse werden uitbundig gevierd. Het verdiende kampioenschap van Dames 1 en die schitterende promotiewedstrijd van Heren 1 tegen Rijswijk, met vele honderden dolenthousiaste supporters langs de lijn, staan in ons geheugen gegrift. De trimafdeling werd steeds groter en Forescate had met een kleine 1.300 leden, een record. Scholen bleven belangrijke huurders van ons complex evenals de buitenschoolse kinderopvang op ons complex. Deze BSO ging verder onder de naam Smallsteps. De stichting EKAA ging op in de stichting SBSSA waar het beheer van de kunstgrasvelden van MHC Forescate en Voorschoten ’97 werd ondergebracht.

 


2015

Het niveau van onze hockeyende jeugd werd steeds beter, hetgeen goed af te meten was aan het competitieniveau van onze hoogste jeugdteams. De groei van het aantal clubsponsors kreeg vorm en activiteiten als de Grote Clubactie en het hockeytoernooi van studentenvereniging Quintus werden jaarlijks terugkerende items.
De relatie tussen hoofdsponsor de Rabobank en de club werd steeds hechter, onder meer door deelname van Forescate aan de Sporttafel.

 


2016

We hechten veel waarde aan interne en externe communicatie. Forescate werd steeds zichtbaarder in de plaatselijke en regionale media. De vele positieve clubontwikkelingen bleven in Voorschoten en daarbuiten niet onopgemerkt en zorgden voor een gunfactor.

Hoogtepunt was natuurlijk de vernieuwing van drie hockeyvelden, maar de totstandkoming van dit project van de SBSSA, Forescate en de gemeente Voorschoten had aanvankelijk heel wat voeten in de aarde. Leverancier Polytan legde twee watervelden en één semi-zandveld aan en Forescate werd de eerste Nederlandse hockeyclub waar het hetzelfde waterveld kwam te liggen als bij de Olympische Spelen in Rio in 2016. Ook werd het hekwerk vervangen, de dug-outs en de doelen. Dankzij onze eigen leden werd de inrichting van ons clubhuis volledig vernieuwd. Een mega ingreep, maar Forescate beschikt nu wel over één van de mooiste hockeyaccommodaties in de regio.
Voor onze talrijke maatschappelijke activiteiten werd een coördinator aangesteld en een werkgroep geformeerd. Het succesvolle pilotproject "Sportclub als Buurthuis van de Toekomst” was één van de tastbare resultaten. Voor de eerste maal verscheen een seizoenmagazine over MHC Forescate, onze eigen Glossy. Deelname aan de Vriendenloterij leverde geld op voor goede doelen en voor de vereniging. Binnen de club werden een vertrouwenspersoon en pestcoördinator benoemd om (ouders van) leden de mogelijkheid te geven hier gebruik van te maken, mocht dit nodig zijn.

 


2017

Zaalhockey is hot en blaashallen schieten als paddenstoelen uit de grond bij omringende clubs. Ook Forescate en de SBSSA volgen deze ontwikkelingen met interesse en hebben al een aantal hallen en blaashalbijeenkomsten bezocht om onze informatiepositie verder te versterken.
Het huidige trainingsballen-uitgiftesysteem heeft veel resultaat opgeleverd in samenhang met tientallen nieuwe lockers. Na afloop van het seizoen 2016/2017 zijn er 35 ballen meer ingeleverd dan waren uitgegeven. De keepers van D1, H1, JA1 en MA1 krijgen dit seizoen wekelijks keeperstraining van Salman Akbar (als doelman 230-voudig Pakistaans international).
Het aantal damesseniorenteams is van 4 naar 6 gestegen. Na jarenlang gesteggel over de verlichting van ons veld 4 en veld 1 van Voorschoten ‘97, hebben beide clubs eindelijk hun eigen energienetwerkaansluiting gekregen in augustus.
Forescate werd eindwinnaar van een Rabobankwedstrijd voor maatschappelijke buurtactiviteiten via het project "Sportclub als Buurthuis van de Toekomst”. Daardoor mochten 200 clubleden, voor het merendeel clubvrijwilligers, op zondag 27 augustus naar de finaledag heren tijdens de EK hockey in Amsterdam en plaatsnemen op een exclusief gereserveerde clubzittribune. Veertien van onze jeugdleden liepen mee het veld op als players-escorte tijdens de finale. Onze nieuwe zittribune langs veld 1 laat nog even op zich wachten vanwege het nodige papierwerk (vergunningen, berekeningen e.d.), maar wordt hopelijk nog in 2017 gerealiseerd. Het nieuwe Forescatemagazine over seizoen 2017/2018 verschijnt eind september.

 


Met goedkeuring van de ALV zal het bestuur vanaf maandagavond 4 september 2017 onder leiding staan van voorzitter Martijn Schoonhoven en neemt Jef Hassefras de bestuursportefeuille ‘Beheer’ over van onze nestor en erelid Aad Bol. Aan Aad en zijn individuele verdiensten voor de club zou ik al een volledige column kunnen wijden. Ik heb alle vertrouwen in Martijn en Jef en wens hen met hun collega-bestuursleden ontzettend veel succes en plezier toe de komende jaren.

 


Ik heb genoten van deze intensieve periode van vijf jaar en koester de persoonlijke contacten, de onderlinge samenwerking, de opgedane ervaringen en de herinneringen. Aan prachtige, bijzondere, maar ook verdrietige gebeurtenissen zoals het overlijden van enkele clubleden. Natuurlijk wil ik mijn gezin (Berty en Milou) danken voor het feit, dat zij mij de tijd en ruimte gunden om als voorzitter te kunnen functioneren. Zelf zal ik als supporter nog geregeld langs de lijn aanwezig zijn, dat is een belofte.


 

Ik hoop dat binnen MHC Forescate, een familieclub met een gezonde ambitie, de clubvrijwilligers en de professionals elkaar blijvend versterken en een klimaat creëren waar onze hockeyers zich veilig en vertrouwd voelen en op alle niveaus het beste uit zichzelf en elkaar weten te halen. Hockeyontwikkeling en plezier Hand in Hand (Kameraden). Waar brede participatie van (ouders van) leden bij het ‘runnen van de club’ de normaalste zaak van de wereld is.


Forescate maak je samen sterk!

 


Jelle Raap

 
 

terug naar vorige scherm