Nederlagen MHC Forescate H1 en D1

Na een goede 3-0 overwinning tegen Athena stond er deze week een dubbelweekend op het programma voor Forescate Heren 1. Op vrijdag speelden zij thuis voor de beker tegen de Terriërs, de ploeg waarvan ze in de eerste wedstrijd van het seizoen met 3-1 hadden verloren. En ook nu weer waren het de Terriërs die er met de overwinning vandoor gingen.

Een spannende wedstrijd met niet al te veel kansen leek af te stevenen op een gelijkspel, maar het was de rechtsbuiten van de bezoekers die 2 minuten voor tijd de 0-1 binnen wist te tikken en hiermee de overwinning veiligstelde. Een kleine teleurstelling voor de ploeg van Rutger den Hartog, maar zondag stond er alweer een competitiewedstrijd op het programma. Alle kans op eerherstel.

Heren 1 verrassend onderuit
Op zondag was Purmerend de tegenstander. Deze ploeg draait mee onderin de middenmoot van de competitie en had ook een bekerwedstrijd in de benen. Zonder de geblesseerden Romano van der Hooft, Paul ten Have en Steven Altenburg, maar met A-junior Lucas Nijhuis, wist Forescate wat het te doen stond om de koppositie in de Tweede Klasse A te behouden. Toch was het Purmerend dat beter aan de wedstrijd begon en al binnen een kwartier op een 1-0 voorsprong kwam. Na deze goal was het Forescate dat de aanval zocht op zoek naar de gelijkmaker, maar echte kansen werden er in de eerste helft niet meer gecreëerd en de stand bleef 1-0.

In de tweede helft was het Forescate dat bleef aanvallen en Purmerend dat met man en macht verdedigde. Forescate was niet bij machte om kansen te creëren, dus besloten de Voorschotenaren uiteindelijk om alles op de aanval te gooien. Met een full-press wisten zij Purmerend nog meer onder druk te zetten en was het Lars Knoester die met een goede actie over de linkerkant leek te scoren. Via een redding van de keeper bleef de bal op de doellijn liggen en in de scrimmage die volgde gaf de scheidsrechter een strafbal. Dit was de ideale mogelijkheid voor Forescate om op gelijke hoogte te komen. Het was Yannick van der Haas die achter de bal ging staan en de bal hard richting de hoek pushte. Echter was het de keeper van Purmerend die met een goede reflex zijn goal schoon wist te houden en zo dus de 1-0 voorsprong behield.

Ondanks de gemiste strafbal bleef Forescate kansen creëren. Het was de verdediging van Purmerend, en voornamelijk de uitblinkende keeper, die alle pogingen van Forescate onschadelijk wist te maken. Een laatste slotoffensief resulteerde nog in een grote kans voor Derek de Leeuw, maar ook deze wist de keeper knap te pareren. Dit betekent dus de tweede nederlaag voor Forescate in 3 dagen en daarmee zakken zij ook direct naar de derde plaats in de competitie.

Met nog twee wedstrijden voor de winterstop is Forescate er alles aan gelegen om deze negatieve reeks te doorbreken. Komende zondag spelen zij uit tegen Maarssen, de nummer 12 van de competitie. Dit lijkt de mogelijk om zich te kunnen revancheren, maar uitwedstrijden zijn dit seizoen geen zekerheden voor de mannen uit Voorschoten, dus ook dit belooft een spannende wedstrijd te worden.

Dames 1 met 4-3 ten onder
Zondag 12 november ging MHC Forescate Dames 1 op bezoek bij de nummer 4, Berkel en Rodenrijs. Vorig seizoen won Forescate met 1-3, maar dit seizoen beschikt Berkel over een vernieuwd team. Op papier dus een pittige wedstrijd voor de Voorschotense dames. Vanwege ziekte ontbrak coach Hans Verheij, dus stond het team onder leiding van Michelle Kollman, trainer/coach van Meisjes A1.

Forescate begon de wedstrijd fel. De verdediging van Berkel werd meteen onder druk gezet, wat resulteerde in een aantal mooie aanvallen. In de 10e minuut werd het harde werken dan ook beloond. Een vrije slag belandde bij Esmée Braams. Josephine Boode en Milou Raap maakten goed ruimte voor haar, waardoor de weg naar de cirkel vrij werd. Esmée twijfelde geen moment en sloeg de bal vanaf de rand van de cirkel netjes in de hoek: 0-1. Na dit doelpunt liet Berkel zien dat ze wel degelijk konden hockeyen.
Kort na de 0-1 kreeg Berkel de eerste strafcorner. Door middel van een variant scoorden zij de gelijkmaker: 1-1. Helaas was de scheidsrechter erg makkelijk met het geven van strafcorners aan de thuisploeg. Ondanks dat Forescate bleef vechten voor het tweede doelpunt, was het Berkel dat op voorsprong kwam, wederom door een strafcorner. Soepel uitgevoerd was het niet, maar de 2-1 stond op het scorebord. Het duurde niet lang voor de bal wéér in het Voorschotense doel lag, opnieuw via een strafcorner. Deze strafcorner resulteerde in een scrimmage voor het doel van keepster Philique Immink. De bal belandde in de stick van een aanvalster van Berkel. Zij wist de bal met haar bolle kant in het doel te werken, maar helaas zag de scheidsrechter deze overtreding niet: 3-1. Ondanks de achterstand bleef Forescate prima hockeyen, maar creëerde het geen echte kansen. De rust werd bereikt met een 3-1 tussenstand.

Het doel voor de tweede helft was duidelijk voor de Voorschotenaren: geen corners meer weggeven, hard blijven werken en naar voren hockeyen. Berkel dacht hier anders over en 2 minuten na de rust lag de 4-1 erin. Een domper voor Forescate, maar de wedstrijd duurde nog lang. Genoeg tijd om het tij te keren. Verdedigsters Evi Ritfeld en Julienne Moll speelden een dijk van een wedstrijd en zorgden ervoor dat Berkel de rest van de tweede helft niets meer te vertellen had. Het middenveld maakte geen fouten en de voorhoede zorgde voor veel gevaar.

Forescate kreeg dan ook haar eerste strafcorner. Milou Raap sloeg de bal hard in de korte hoek, waar de lijnstop van Berkel de bal knap wegwerkte. De Voorschotense dames gingen verder met hun offensieve spel. Na een keurige opbouw kreeg Esther van Zonneveld de bal. Zij passeerde 2 speelsters van Berkel en gaf een gedoseerde pass de diepte in. Milou Raap pikte de bal op, trok de bal naar haar backhand en sloeg de bal tegen de plank: 4-2. Dit doelpunt zorgde voor nog meer vertrouwen aan Voorschotense zijde. Kort na de 4-2 gaf Lisanne Schouten een prachtige pass door de as van het veld. De bal stuiterde langs een aantal speelsters, waardoor Milou de bal kon aannemen. Zij versnelde richting de keepster van Berkel, omspeelde de keepster en pushte de bal richting het doel. De bal belandde de bal echter op de doellijn op een voet van een verdedigster. De scheidsrechter kon niet anders dan een strafbal geven, die door Milou werd benut: 4-3.

De laatste 10 minuten van de wedstrijd was Forescate hevig op zoek naar de gelijkmaker. Mooie passes van Lisanne Schouten, Esther Kret en Lotte de Bruin resulteerden in prima acties van onder andere Aniek Wegner, Esmée Braams en Josephine Boode. Na een mooie scoop van Josephine Boode speelde Lisanne de bal opnieuw de diepte in. De keepster van Berkel kwam op de bal af, maar Milou Raap was er sneller bij. Helaas ging haar schot hard voorlangs het doel. De laatste minuten van de wedstrijd leverden geen echte kansen meer op, waardoor de wedstrijd eindigde in een 4-3 overwinning voor Berkel. Het slotoffensief was net niet genoeg voor de punten, maar het spel van de tweede helft bood goede hoop voor de komende duels.

Volgende week zondag spelen de dames van Forescate in Delft tegen Dopie. Dopie staat onderaan en heeft nog geen punten behaald. Op papier de ultieme kans om 3 punten mee te nemen naar Voorschoten.