Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
COLUMN VAN DE VOORZITTER: 2022 start 2e helft veldcompetitie

Jaaaa … we mogen weer hockeyen ….

We mogen weer het veld op, lekker sporten, liefst met het heerlijke weer van de afgelopen dagen. Mooi vooruitzicht dus, we boffen maar. Tegelijkertijd woedt er in Oekraïne een oorlog, dichtbij huis en met directe gevolgen voor ons allemaal. De hartverscheurende beelden van verwoestingen komen dagelijks voorbij op TV en social media. Afschuwelijke voorbeelden van extreem en zinloos geweld. Mocht de vraag komen, dan gaan we kijken wat we kunnen doen om te helpen. We hebben weliswaar geen geschikte opvangcapaciteit, maar er zal vast iets zijn wat wél kunnen doen, zoals we dat ook met hockey hebben gedaan gedurende de corona-periode. We moeten vaker koesteren wat we hier hebben en er misschien nog meer bij stil staan dat dit niet vanzelfsprekend is, maar een resultaat van jarenlange samenwerking en wederzijds respect dat de laatste tijd, ook door corona, steeds meer onder druk staat.

 

Zaterdag gaat de veldcompetitie gelukkig weer van start. Gelukkig, want de winterperiode was op zijn zachts gezegd rommelig. Besmettingscijfers die einde jaar flink opliepen, lock-downs, onderbroken zaalcompetities en schoolroosters die het karakter van een flipperkast hadden, het was me wel een winter. Het verschil met eerdere hele en halve maatregelen is dat we nog relatief veel hebben kunnen hockeyen, zowel in veldtrainingen als de zaalwedstrijden die wel gespeeld konden worden. Gelukkig maar want sporten is goed voor ons, zowel fysiek als mentaal. Bovendien is de gezelligheid van een club en een teamsport heel waardevol. Dat besef lijkt langzaam ook bij de overheid door te dringen.

 

Hoewel het clubhuis grotendeels gesloten was in de winter, stond de organisatie verre van stil. De afgelopen tijd zijn weer talloze schema’s gemaakt, onderhoud aan het complex gepleegd en is aan versterking van de organisatie gewerkt. De club wil in iedereen investeren. Ik licht er een paar ontwikkelingen toe:

 

1. Er is een enorme inhaalslag gemaakt met scheidsrechters-examens.
We hebben gelukkig weer ‘normale aantallen’ scheidsrechters die we kunnen inzetten op wedstrijden. Fluiten gaat nou eenmaal samen met spelen, je kunt het een niet zonder het andere doen. We zijn als club trots op onze nieuwe ‘kaarthouders’, waarvan velen binnenkort hun eerste potje zullen fluiten. Dat is best spannend, zeker met alle commentaar die er vaak op de scheidsrechter is. Onze scheidrechters hebben juist onze steun nodig en geen commentaar. Geef ze de ruimte als ze op het veld staan, laat commentaar achterwege, zeker bij de nieuwe jonge fluitisten.

2. Er wordt hard gewerkt om het hockeyniveau voor iedereen beter te krijgen.
Anders dan vaak wordt gedacht is het niet zo dat eerste teams consequent worden voorgetrokken. Spelers van die teams worden veel en breed ingezet op de club om eventuele extra kosten meer dan te compenseren. Deze teams maken ook vaak gebruik van mogelijkheden die er voor iedereen zijn, zoals de velden voor een zelf geregeld extra oefenpotje als er geen trainingen of competitiewedstrijden zijn.

2a.>>We zijn meer tijd gaan besteden aan begeleiding van trainers omdat we ervan overtuigd zijn dat we die voor een belangrijk deel zelf moeten opleiden. Beter voor het clubgevoel, beter voor de organisatie op de lange termijn en beter voor de portemonnee.

2b.>>We zijn bijna klaar met het invoeren voor een doorlopende leerlijn waarin voor alle leeftijden en vaardigheden structureel wordt gewerkt aan ontwikkeling en meer spelplezier. Dat kost tijd, maar langzaam en gestaag gaan we de goede kant op. We proberen daarbij een goede balans te houden tussen de belangen voor de verschillende teams en niveaus.

3. Momenteel wordt de haalbaarheid van een blaashal op ons eigen complex onderzocht.
De enquête daarvoor staat uit tot 19 maart. Het bestuur vindt een blaashal een aantrekkelijk alternatief voor de zeer slechte beschikbaarheid van geschikte zalen in de buurt. Een eigen hal houdt hockey dichterbij huis, geeft meer oefen- en speelmogelijkheden en zal op termijn de kwaliteit van het gehele hockeyspel verhogen. Dat zal ook geld kosten, maar niet meer dan wanneer er wel voldoende zaalcapaciteit zou zijn. De ‘handige teams’ die zelf speelruimte organiseren zullen vermoedelijk niet meer gaan betalen. Anderen die nauwelijks speelden wel, maar die zullen ook meer krijgen. Overigens legt een blaashal ook weer een extra belasting op de organisatie met beheer, op- en afbouw en vooral alle extra trainingen. We hopen dat iedereen die de enquête heeft gekregen die zal invullen. De uitkomsten zullen we in een extra ALV bespreken en aan de leden vragen of de club hiermee door moet gaan.

4. We zijn begonnen met de agenda en planning van ons 60-jarige lustrum!
Op 1 juli vieren we onze diamanten verjaardag. Verschillende groepjes zijn begonnen met de planning en voorbereiding van een feestelijk jaar. We kunnen in deze fase nog niet concreet worden, behalve dat we een gezellige boel van gaan maken, voor iedereen!

 

Naast de bovenstaande ontwikkelingen gebeurt er natuurlijk nog veel meer achter de schermen. Alles om onze club mooi en sterk te houden. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, we hebben nog veel vrijwilligers nodig uit de leden en/of hun ouders. We investeren daarbij graag in de jongere vrijwilligers zodat ze tegelijk nuttige ervaring opdoen, maar maken ook graag dankbaar gebruik van mensen die ervaring meebrengen. Binnenkort organiseren we een vrijwilligersmarkt waar we graag uitleggen wat er allemaal op de club geregeld moet worden en hoe leuk dat ook kan zijn. Hou de website in de gaten en kom langs voor een kop koffie en een gesprek!

 

Eerst kan iedereen komend weekend weer het veld op. We gaan ervan uit dat we nu een mooie tweede seizoenshelft kunnen spelen zonder onderbreking en dat we ook weer plezier op de club kunnen hebben. De bar is weer open en bezoek is meer dan welkom.

Komt allen, we hebben jullie gemist!



Martijn Schoonhoven, Voorzitter MHC Forescate
Mail: [email protected]


 

 
 

terug naar vorige scherm