Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
Forescate H1 voltooit hockeysprookje en promoveert naar Overgangsklasse!

Forescate Heren 1 heeft deze week bij het spelen van Play-off wedstrijden een fantastisch hoofdstuk toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de Voorschotense hockeyclub.

Nadat eerst GHBS (Groningen) in drie wedstrijden werd uitgeschakeld, wachtte het favoriete MHC Zoetermeer als finale-tegenstander. Na twee duels was de stand 1-1. Op een tropisch warm Sportpark Adegeest werd de allesbeslissende wedstrijd gespeeld tussen beide teams op zondag 11 juni. Na zeventig minuten stond er een onwaarschijnlijke 3-0 eindstand voor Forescate op het scorebord, dat hierdoor voor het eerst sinds 25 jaar promoveerde naar de overgangsklasse.

 

Loodzwaar

MHC Forescate Heren 1 speelde tegen Zoetermeer de zesde play-offwedstrijd in 12 dagen tijd.
In het play-off systeem is er voor het komende seizoen een plek te vergeven in de landelijke overgangsklasse. Daarbij moeten eerst 2 teams die in de 1eklasse in hun poule in de reguliere competitie als 2e zijn geeindigd in een "best of 3” uitmaken wie van de 2 de sterkere ploeg is. Vervolgens kan de winnaar dan opnieuw via een "best of 3-krachtmeting” tegen de nummer 10 uit de overgangsklasse bepalen wie er het meeste overgangsklasse-waardig is voor het komende seizoen. Een lange weg voor een felbegeerd ticket dus.

Op 31 mei begonnen de play-offs met een thuiswedstrijd tegen GHBS waarna op zaterdag 3 en zondag 4 juni de beide uitwedstrijden in Groningen werden gespeeld.
Als winnaar van deze tweestrijd trad Forescate alweer op woensdagavond 7 juni aan tegen Zoetermeer. Deze nummer 10 van de Overgangsklasse behaalde 27 punten uit 22 duels en kon daarmee de playoffs net niet ontlopen. Zoetermeer hoefde geen eerste ronde te spelen en kon zich dus in alle rust voorbereiden op de finale tegen Forescate. Wie het eerst twee wedstrijden zou winnen, speelt komend seizoen overgangsklasse. Forescate won woensdag 7 juni verrassend met 2-1, maar verloor op zaterdag 10 juni enigszins geflatteerd met 5-1. Op zondag 11 juni was het D-day en moest de ultieme stunt gerealiseerd worden op Sportpark Adegeest.

 


Sfeer

Wederom zorgden de vele honderden supporters uit Voorschoten voor een blauw Legioen en omdat ook Zoetermeer een paar honderd supporters bij zich had, was er wederom sprake van een schitterende hockeyambiance. DJ Jelle liet zich weer niet onbetuigd en ook de vele blauwe rookpotten en toeters zorgden voor een geweldige sfeer. De eerste helft waren de bezoekers uit Zoetermeer de bovenliggende partij onder kokend hete omstandigheden op Adegeest. Zo was de uitstekende Zoetermeerse middenvelder Yorick van der Vis nauwelijks af te stoppen met zijn imponerende rushes. Een vijftal strafcorners bleven onbenut en doelman Rens Cassee, (terecht uitgeroepen tot Man-of-the-Match), werd een onneembare vesting in het Forescatedoel door ook verschillende andere kansen onschadelijk te maken. Aanvallend had Forescate weinig in te brengen voor rust tot die ene keer, dat Duco Aalbregt een strafcorner afdwong. Het Voorschotense strafcornerkanon Derek Neijzen deed zijn naam als specialist eer aan: 1-0. Het had nog mooier kunnen zijn als Tom Kruysmulder vlak erna bij de tweede paal niet 10 cm tekort kwam voor de tweede treffer. Zo ging Forescate tegen de verhouding in met een 1-0 voorsprong rusten.

 

Schitterende goals

Na de pauze was Zoetermeer nog steeds de ploeg die meer balbezit had, maar Forescate vond dit ook niet erg. De blauwhemden werden steeds gevaarlijker via razendsnelle counters, mede doordat Tycho Engelen op het middenveld steeds vaker aan de bal kon komen. Het werd feest op Adegeest toen Rens Otto op formidabele wijze met een snoekduik een harde klap vanaf de zijkant hoog in het doel tikte: 2-0. Die goal nekte Zoetermeer in meerdere opzichten. De gasten leken de tol te betalen voor hun inspanningen eerder in de wedstrijd en leken door de 2-0 ook in mentaal opzicht een knauw te krijgen. Het derde kwart werd afgesloten met een 2-0 voorsprong voor de Voorschotenaren.

 

Nog 17,5 minuut scheidde Forescate van een enorme stunt. Zoetermeer deelde nog wel wat speldenprikjes uit, maar de ballon liep langzaam leeg. Vier minuten voor tijd werd de doelman van Zoetermeer uit het veld gehaald ten guste van een 11e veldspeler. Twee minuten voor tijd soleerde Julius Verhaar op vloeiende wijze langs 4, 5 tegenstanders en tikte de bal in het verlaten doel: 3-0. Sportpark Adegeest ontplofte na deze schitterende treffer die aan alle onzekerheid een einde maakte. Enkele minuten later klonk het eindsignaal en ging alles met een Forescatehart los. Menig traantje werd weggepinkt bij de explosie na afloop, waarbij de Voorschotense hockeyhelden hartstochtelijk werden toegejuicht en toegezongen.

 

Hockeysprookje

Het aansluitende feest duurde nog vele uren en wie naar de vele glunderende gezichten keek wist genoeg. Tycho Engelen werd onder luid gejuich uitgeroepen tot de onbetwiste speler van het jaar. Sprookjes bestaan niet, maar hockeysprookjes wel. In 2006 en 2007 had het eens zo roemruchte Forescate niet eens meer een 1e herenteam. In 2008 begon het in de vierde klasse en in de daaropvolgende jaren werd het niveau steeds wat beter. Met illustere namen als Geert Stevens, Alrik Kielman, Frank Vos, de gebroeders Segeren, Gijs Brons, Steven Altenburg, Maup Lindner en al die andere Voorschotense hockeyjongens. Uiteindelijk werd de eerste klasse behaald waar Forescate nu alweer een aantal jaar in speelde. Opvallend is, dat Yannick van der Haas er in de derde klasse al bij was en nog steeds een belangrijke schakel is in het team, dat nu de overgangsklasse in gaat.

Onder leiding van trainer/coach Robbert Paul Aalbregt en manager/entertainer Pieter Holst en zijn rechterhand Sander Snel werd de laatste jaren een prachtig proces ingezet, dat nu op zondag 11 juni eindigde met promotie naar de overgangsklasse.
Een heroïsche hockeyprestatie, die de betrokkenen eigenlijk tot "Forescate Legends” heeft gemaakt.
Bestuurslid technische zaken Joris van der Zwan keek vandaag gelukzalig en apetrots toe, maar weet dat hem nu nog enkele drukke weken wachten met voorbereidingen voor het komende overgangsklasse-seizoen. Forescate Heren 1 schreef zijn eigen stukje hockeygeschiedenis en dat is voor eeuwig.

 


Tekst: J. Raap
Fotos: L. Wisman

 






  




 
 

terug naar vorige scherm