Forescate H1 verliest bewogen derby met 3-1 van Roomburg

In de overgangsklasse speelt Forescate Heren 1 tegen een aantal opponenten uit de "Groot Leidse regio”. De meest bijzondere is die tegen Roomburg, evenals Forescate promovendus vanuit de eerste klasse. Een bijzonder enerverend duel eindigde vandaag uiteindelijk in een 3-1 zege voor de Roomburgers.

De ingrediënten waren er vooraf volop om een heerlijk hockeymiddagje mee te maken in Leiden bij het treffen tussen Roomburg en Forescate Heren 1. Veel toeschouwers rondom het veld (waarbij het Blauwe Legioen qua aantal niet onder deed voor de thuisclub), twee ploegen die goed waren gestart in de overgangsklasse en beide teams boekten ook een knappe bekeroverwinning afgelopen donderdag en plaatsen zich bij de 16 beste clubs van Nederland in het bekertournooi. Het werd ook echt een hockeywedstrijd waar alles in zat.

Forescate kon weer beschikken over Yannick van der Haas, Noud Stikkelorum en Koen Vink. Tim Pont ontbrak, maar die denkt over twee weken weer wedstrijdfit te zijn.Voor het beginsignaal trok een blauwe wolk over het velddeel waar zich de Roomburgers zich opstelden. De omvangrijke supportersmeute van Forescate keek het glimlachend aan. Dat lachen verging Forescate wel in het eerste kwart, want de thuisclub was heer en meester en drong de gasten ver terug zonder overigens tot veel grote kansen te komen. De eerste strafcorner in de wedstrijd was voor Forescate, maar het vizier van specialist Derek Neijzen staat nog niet helemaal scherp afgesteld.
In het tweede kwart was de Leidse storm een beetje gaan liggen, al had de nummer 2 van de overgangsklasse wel het beste van het spel. Op slag van rust kreeg Roomburg een strafcorner en die werd genadeloos binnen gesleept: 1-0. Een tegenvaller voor Forescate, want je gaat toch met een ander gevoel naar de kleedkamers.

In de tweede helft werd het spelaandeel van Forescate groter. Roomburg bleef dreigend, maar slechts zelden werd doelman Rens Cassee echt getest, mede doordat de Voorschotense defensie prima stond gepositioneerd. Halverwege het derde kwart bracht een soepel lopende aanval op rechts Yannick van der Haas in balbezit die Derek Neijzen bediende op de achterlijn. Derek zag Duco Aalbregt vrijstaan en die had geen moeite om de gelijkmaker aan te tekenen: 1-1. Even later was het bijna 1-2, maar Olivier van Boheemen kwam bij de tweede paal net niet goed uit. Inmiddels werden er volop groene en gele kaarten getrokken voor spelers van beide ploegen, waardoor het lichtelijk chaotisch werd.

Met deze 1-1 stand brak Q4 aan en daarin gebeurde van alles voor de ogen van het fel meelevende publiek. Roomburg kreeg al snel een strafbal toegekend nadat Romano van der Hooft gestrekt een bal weg wilde tikken op de achterlijn. Doelman Rens Cassee zat er dicht bij, maar zag de bal toch tegen de plank gaan: 2-1. Weer werden er kaarten getrokken en een Leidenaar kreeg binnen 10 seconden zelfs twee maal geel, dus rood. Dit betekende dat Forescate de laatste 10 minuten een man meer had en zelfs 4 minuten tegen 9 Roomburgers speelde. Thomas Bemelmans kreeg een prachtkans op 2-2, maar zijn schot werd gekeerd. Derek Neijzen scoorde niet uit een strafcorner, waarna het twee keer binnen een minuut de beurt was aan Yannick van der Haas om aan te leggen. Ook nu kwam de Leidse goalie als winnaar uit de strijd. Roomburg counterde enkele minuten later gevaarlijk en in derde instantie werd de 3-1 binnengeslagen. Wedstrijd gespeeld, ondanks dat Rens Cassee de laatste minuten van het veld werd gehaald voor een extra veldspeler.

Forescate heeft alles gedaan voor een goed resultaat, maar Roomburg beschikt over prima hockeyers, dus een nederlaag na zo’n spannende wedstrijd is geen schande. Met Roomburg, Leiden en Reigers heeft Forescate overigens de volledige Top 3 al gehad en bivakkeert het nog steeds in de middenmoot. Op zondag 29 oktober speelt Forescate zijn volgende wedstrijd, thuis om 14.45 uur tegen GCHC uit Groningen. Op donderdagavond 2 november staat de derde ronde in de Gold Cup op het programma.

Foto's: A. vd Meulen